Мълниеносно: „Ченгето“ на Цветанов се оттегли от листите

Мълниеносно: „Ченгето“ на Цветанов се оттегли от листите

Кандидат-депутатът на „Републиканци за България“ от 30 МИР- Шумен Валентин Въков се отттегли от листата, след като се оказа част от списъка на сътрудниците на ДС, изязъл днес.

Самият той е подал молба до Изпълнителния съвет на партията за оттегляне от изборната битка.

В мотивите си Въков посочва, че не желае намеци свързани с професионалното му минало да влияят на дейността на ПП „Републиканци за България“.

Комисията по досиетата разкри колко от кандидатите за депутати са с картонче от Държавна сигурност и към разузнавателните служби на Българската народна армия. По традиция от комисията проверяват всички лица, регистрирани в РИК за народни представители.

От комисията съобщават, че са извършили проверка на 2 620 лица, а останалите 3342 не подлежат на такава. Така от справката, пусната на сайта на комисията става ясно, че кандидатите, работили за службите, са точно 87.

Най-много ДС агенти има из редиците на БСП – 15. На второ място се нареждат от ‘Възраждане за Отечеството“ – с 9. С по 8 агенти са от патриотичната коалиция Воля- НФСБ, както и от ДПС. Воеводите от ВМРО са със 7, а от Движение „Заедно за промяната“ пък са с 6.

Бивши агенти от ДС се оказва, че има и при „Изправи се.Мутри вън“ на Мая Манолова – цели двама, както и в партията на шоумена Слави Трифонов „Има такъв народ“, където са трима. В АБВ са четирима, а БНО – ракетата носител на партията на Васил Божков за вота на 4 април – двама. Има по един в коалицията ГЕРБ – СДС, както и при Републиканци за България на Цветан Цветанов.

По-голяма част от имената вече са обявявани като такива. Сред социалистите са тези на Румен Гечев и Таско Ерменков. Славчо Велков, който в предишното НС бе част от групата на БСП, сега се цели към парламента от името на „Движение на непартийните кандидати“. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и експертът Боян Чуков са сред имената на кандидатите с картонче от ДС при воеводите. При ДПС пък са Рамадан Аталай и Рущен Риза.

Кольо Парамов пък сред редиците на АБВ, както и Слави Нецов. Експертът Иван Хиновски е сред имената от „Има такъв народ“ с досие. Двамата от „Изправи се. Мутри вън“, които са сътрудничели на службите, са Христо Илиев и Марияна Сарафова. Единственият от ГЕРБ – СДС с досие е Иван Кюркчиев.

Пълният списък може да видите ТУК.