НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Мутацията „Кракен“ е достигнала и Гърция

Най-заразният подвариант на SARS-CoV-2, появил се досега, HBV.1.5 (известен като „Кракен“) и новата тежка вълна от коронавирус в Китай тревожат учените.

Правителствата предприемат превантивни мерки за справяне с избухването на Covid-19 в Китай и учените следят развитието, тъй като възможността за нова мутация на SARS-CoV-2, произтичаща от инфекцията на милиони хора в Китай, не е нулева, съобщава Никос Цанакис, професор по пулмология в Медицинския факултет на Университета на Крит.

Учените са обезпокоени и притеснени от новия подвариант на мутацията „Омикрон“, който се разпространява с бързи темпове. Изчислено е, че инфекциите в САЩ се удвояват на всеки две седмици.

Новият подвариант Omicron вече е открит в 29 страни и вероятно съществува в още повече в действителност. „И в Гърция просто все още не сме го открили“, казва професор Никос Цанакис пред APE-MPE.

Г-н Цанакис отбелязва предупреждението на СЗО, че е възможно да има увеличение на случаите на SARS-CoV-2 в останалите страни през следващите месеци поради тази мутация.

Той подчертава, че най-застрашени са над 65 години, неваксинираните и болните. „Аз лично силно препоръчвам на всички ваксиниране с актуализираната ваксина, използване на маска и дезинфекция на ръцете и повърхностите“, завършва той.