Мнозинството от демократите не искат Байдън да се бори за нов мандат

Мнозинството от демократите не искат Байдън да се бори за нов мандат

Ново проучване на общественото мнение потвърждава, че солидно мнозинство от демократите в САЩ все още искат президентът Джо Байдън да се оттегли през 2024 г. и да остави друг да се кандидатира за номинацията на Демократическата партия.

Проучването на ABC News и Washington Post установи, че 56 процента от демократите биха предпочели друг кандидат, в сравнение с малко над една трета, които искат Байдън да се кандидатира за преизбиране.

Републиканците са почти поравно разделени по отношение на избора си за кандидат за 2024 г., като 47 процента казват, че Доналд Тръмп трябва да се кандидатира отново, а 46 процента казват, че друг трябва да бъде кандидатът на Републиканската партия.

В директен двубой, Байдън има предимство от два процента пред Тръмп. Но това лесно може да доведе до победа за магната от Мар-а-Лаго, като се има предвид избирателната система.

Добри новини обаче има за демократите по други теми в анкетата, тъй като голяма част от американците казаха, че се противопоставят на решението на Върховния съд, отменящо Роу срещу Уейд в проучването, и също като цяло се съгласиха, че позицията на Републиканската партия относно правата на абортите е твърде ограничителна.

Проучването събра отговори от 1006 пълнолетни американци, сред които 908 регистрирани избиратели.

Припомняме, че на 19 септември Байдън заяви, че възнамерява да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., но все още не е взел „твърдо решение“.

Настоящият президент на САЩ и неговите съветници многократно са заявявали, че възнамерява да издигне своята кандидатура за участие в изборите през 2024 г. Тогава Байдън ще бъде на 81 години.

На 11 септември вицепрезидентът на САЩ Камала Харис потвърди подкрепата си за преизбирането на Байдън.

Проучване от 8 септември показа, че Байдън води пред Тръмп с 6 процента подкрепа сред избирателите в страната.