Много шум за нищо: Фирмата на границата обяви, че отчита надлежно всичко

Много шум за нищо: Фирмата на границата обяви, че отчита надлежно всичко

„Надлежно отчитаме всички задължения към НАП и съответно към държавата. Причината една част от апаратите да не се свързани с приходната агенция е, че фирмата, която трябваше да извърши подмяната им, се забави с 3 месеца заради коронакризата. Въпреки това, задълженията се изплащат в срок и това беше установено днес при проверката на шефа на Агенцията г-н Румен Спецов“.

Това обясни Борислав Карев, който е управител на една от проверяваните в нощта срещу събота от Спецов фирми на границата. На брифинг по-рано днес директорът на НАП Румен Спецов обясни пред журналисти, че има касови апарати, които издават касови бележки, но апаратите не са свързани със системата на НАП. Според него трябва да се разследва каква е причината за това несъответствие.

Оказва се, че става дума за недоразумение. Крайният срок, посочен в закона, е 15 март 2021 г. Компанията-производител на касови апарати обаче уведомила дружеството на границата, че ще се забави с изпълнението на поръчката с 3 месеца заради проблеми с доставките на отделни части и суровини покрай световната пандемия от Ковид-19.

Шефът на фирмата бе категоричен пред медиите, че всички касови апарати са истински, а не фалшиви, както някой се опитва да внушава, опитвайки се да навреди на дружеството. Уточни, че много предприемачи имат идентичен проблем именно заради коронакризата, което лесно може да се установи.

„Фирмата, която доставя апарати, не успя да го направи навреме заради пандемията от Ковид-19. Именно затова една част от апаратите не са подменени. Въпреки това всеки касов апарат-стар или нов, надлежно се отчита пред НАП. Това може да бъде проверено в рамките на няколко часа. Проверката на фирмата показа, че няма други нарушения, освен забавянето в отчитането. Въпреки, че това не е по наша вина, ние ще поемем отговорността, както си е по закон. Най-важното за нас е, че се доказа, че сме отчитали дължимите средства към държавата. Винаги искаме да правим бизнес по правилата и според законовите разпоредби“, уточни Борислав Карев.