Мними брокери ни цакат с две комисиони при сделка с имоти

Мними брокери ни цакат с две комисиони при сделка с имоти

Мними брокерски компании взимат по две комисиони от своите клиенти, като им обещават да се свържат с професионални фирми, за да може имотът им да достигне до по-голям брой потенциални купувачи. Впоследствие офертата бива затваряна, а те получават двойно възнаграждение. За новата порочна практика на имотния пазар предупреди председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) Добромир Ганев в ефира на БНР.

Според него добрият избор на партньор в дългия процес на покупко-продажба е информираният избор, а потребителите също носят своята отговорност при формирането на един добър пазар. Именно за да се повиши информираността на гражданите, преди около година бе създаден Професионален регистър на брокерите и агентите на недвижими имоти.

„Чрез този регистър хората могат да се информират кога е създадена избраната от тях компания, какви са нейните постижения и награди и в какви типове имоти е специализирана. Също така, в него може да се види образованието на определен брокер, неговата квалификация и обученията, които е преминал. В регистъра са вписани повече от 160 компании и брокери. Разбира се, има още много компании, които са извън него, но това не означава, че са нелоялни”, подчерта Добромир Ганев.

Той обобщи, че макар професионалният регистър да е огромна стъпка напред в борбата с порочните практики, те не са намалели.