Мицотакис призова гражданите да пестя

Мицотакис призова гражданите да пестя

Енергийните компании всеки ден полагат огромни усилия за отстраняване на неизправностите и ликвидиране на претоварването на системата, защото общото потребление на електроенергия всеки ден се увеличава.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че гражданите трябва да пестят електроенергия, особено в пиковите часове, заради жегите, които са рекордни от 1987 г., съобщи ТАСС. Мицотакис направи този призив след извънредно заседание с министерството на околната среда и енергетиката, ръководителите на енергийни компаниии и регулатора в сферата на енергетиката в Националния център за контрол на енергията. В Гърция през последната седмица се установи изключително горещо време. Температурата в много райони достига 44-47 градуса на сянка и този период според оценката на метеоролози може да продължи около 12 дни.

Тема на съвещанието бе обсъждане на мерките, които бяха приети за осигуряване на адекватна работа на енергийната система на страната, а също обсъждане на планове за реагиране в случай на възникване на проблеми заради екстремно високите температури.

Ние се сблъскахме с най-силната жега от 1987г. Това доведе до значително натоварване на енергийната система, тъй като потреблението рязко се покачи. Искам да уверя всички жители, че всичко, което можехме да направим за осигуряване на електроснабдяването на страната, бе направено, каза Мицотакис. Той се обърна към потребителите максимално да намалят потреблението, особено в пиковите часове.

Премиерът отбеляза, че енергийните компании всеки ден полагат огромни усилия за отстраняване на неизправностите и ликвидиране на претоварването на системата, защото общото потребление на електроенергия всеки ден се увеличава. Ние ще направим всичко възможно за осигуряване на безопасно електроснабдяване на страната, жилищата и предприятията, каза Мицотакис.

Министърът на околната среда Костас Скрекас съобщи, че на съвещанието антикризисен екип е представил всички възможни мерки за защита и реагиране за преодоляване на всяка извънредна ситуация.

Тъй като електрическата мрежа на страната се намира под напрежение заради много голямото потребление, тъй като ние сме в пика на туристическия сезон, в нашата страна в момента допълнително се намират над 2-3 милиона души, ние молим потребителите да не харчат излишно енергия, когато това не е необходимо, каза Скрекас.

Заради горещините в Гърция през последните няколко дни пламнаха десетки горски пожари. Един от тях възникна на 1 август на гръцкия остров Родос, но в понеделник той започна да угасва благодарение на активните действия на пожарникари на земята, а също на работата на пожарната авиация. На острова е било възстановено електроснабдяването.