НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Мицотакис: Историята ни учи, че който нарушава границите, накрая бива наказан

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изпрати силно послание към Турция, в което подчерта решимостта на Гърция, от корабостроителницата в Скарамангас, където участваше в церемония по именуването на новопостроения патрулен кораб с бързо управляеми ракети „Влахакос“, съобщи АНА-МПА.

Обръщайки се към Турция без да я назовава, премиерът подчерта, че „историята ни учи, че който нарушава границите, накрая бива наказван“. Същевременно той предупреди, че „няма място в 21 век за имперските виждания от други епохи, а още по-малко има място за амбициозни местни фактори, създаващи проблеми“.

Мицотакис подчерта, че проблемите трябва да се решават мирно и в съответствие с международното право, като добави, че това е което двата народа искат: „Грешка е, голяма грешка е някой да се опитва да отрови общественото мнение (в страната си), откривайки врагове там, където те просто не съществуват“.

Опровергавайки турската теория за т.нар. сиви (тоест спорни) зони в Егейско море, премиерът подчерта, че „границите (на Гърция) са сини, а не сиви“ и добави, че подсилването на въоръжените сили е приоритет за правителството.