Мицотакис затваря училищата и търговските обекти за 17 дни от утре

Мицотакис затваря училищата и търговските обекти за 17 дни от утре

В област Атика, където се намира столицата Атина, рязко се покачи през последните дни броят на заразените с Covid-19, както и на хоспитализираните в тежко състояние. Тази ситуация доведе до нови мерки под натиск на гръцките епидемолози.

В дни на строг локдаун навлиза гръцката столица Атина и цялата област Атика, където живее половината от 11-милионното население на страната.

В телевизионно обръщение към гърците премиерът Мицотакис посочи две причини за необходимостта да се въведат строги ограничителни мерки: рязко покачване на броят на хоспитализираните в област Атика и увеличаване на заразените с новия щам.

Мерките включват пълно затваряне на всички търговски обекти, затваряне на училищата за 17 дни, строг контрол върху движението на жителите в областта и забрана за напускане на района.

Мерките са в сила от 11-ти до 28-ми февруари за цялата област Атика.

Фирмите, където е възможно продължават да работят дистанционно, производствените компании прекратяват работа.

Премиерът Мицотакис подчерта, че държавата продължава да оказва финансова помощ на всички, които принудително са прекратили своята дейност, както и на безработните.

Решението идва след увеличаване на броя на хоспитализациите с Covid-19 в Гърция. По-рано през деня здравните власти заявиха, че в страната са регистрирани 1492 нови случая на коронавирус през последните 24 часа, с което общият им брой началото на пандемията достигна 166 067.