Мистериозна болест убива деца в Англия?

Мистериозна болест убива деца в Англия?

Британският здравен министър Мат Ханкок призна, че вече има починали от новата мистериозна болест, която поразява деца във Великобритания. За нея предупредиха ден по-рано от лондонско подразделение на британската здравна система NHS и дадоха указания на личните лекари да третират като спешен случай всеки малък пациент с вътрешно възпаление, придружено със стомашни болки, треска и обриви.

“Изгубихме няколко деца. Има починали, които не са страдали от други заболявания. Това е нова болест, която смятаме, че е причинена от COVID-19, но не сме 100 процента сигурни, тъй като някои от болните реагират отрицателно на тест за коронавирус”, каза Ханкок пред радио Ел Би Си. Той е разпоредил да започне спешен преглед на медицинската документация за всички деца с вътрешно възпаление, подложени на интензивно лечение през последния месец. Целта е възможно най-бързо да се установи какво предизвиква новата болест, която лекарите сравняват със синдрома на токсичен шок и болестта на Кавазаки.

До момента NHS разполага с информация за по-малко от 20 такива случаи, но въпреки малкия брой експертите разглеждат случващото се като сериозна опасност. Досега се смяташе, че малчуганите не са толкова уязвими на заразяване с коронавирус, въпреки че са сред най-големите му преносители. Освен това лекуваните в реанимация деца са проявили симптоми, които не са сред типичните за COVID-19 като зачервен език и обриви по ръцете.

Но пък всички са страдали от тежко вътрешно възпаление, изискващо поддържане на дишането. В телата им е установено голямо производство на цитокини, което се наблюдава при свръхреакция на имунната система. При т.нар. цитокинова буря обаче протеините започват да атакуват и здрава тъкан, което кара тялото да изпадне в шок.

Подобно състояние е забелязано и при по-стари пациенти с К-19, както и при заразени с ебола.

Главният медицински експерт на британското правителство проф. Крис Уити коментира, че е напълно възможно увеличаващият се брой на деца, нуждаещи се от лечение в реанимация, да е предизвикано от COVID-19. Той обаче допълни, че трябва да се търсят и други причини, тъй като все пак става въпрос за ново заболяване с различни симптоми.

Източник от NHS е разкрил пред “Гардиан”, че повечето от подложените на интензивно лечение деца вече имат болестта на Кавазаки, която причинява възпаление на кръвоносните съдове и засяга предимно малчугани под 5 г. Заради нея при тях са настъпили усложнения след заразяване с коронавирус. Смята се, че от болестта на Кавазаки страдат осем на всеки 100 000 деца във Великобритания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *