Миньори и енергетици готвят митинг-шествие в центъра на София

Миньори и енергетици готвят митинг-шествие в центъра на София

Митинг-шествие под надслов „Спасете Марица-изток“ организира на 13 октомври от 13.00 часа в центъра на София инициативен комитет „Марица-изток“. Това съобщиха организаторите на пресконференция в пресклуба на БТА в Стара Загора. Освен миньори и енергетици към протеста ще се присъединят и 2500 граждани от четирите области – Стара Загора, Ямбол, Сливен и Хасково, за които е осигурен транспорт.

Над 105 хиляди подписа са събрани в подкрепа на запазването на минно-енергийния комплекс само за месец, съобщи Наско Митев от КНСБ. В тяхна подкрепа са приети декларации от общините Раднево, Нова Загора и Тополовград, както и лична декларация от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Подписката ще бъде внесена в служебния Министерски съвет. На митинга се очаква да бъде приета и декларация.

Нашите основни искания са запазване дейността на комплекса „Марица-изток“ до 2040 година, срок съизмерим с Полша и Германия, уточни Бисер Бинев от КТ „Подкрепа“. По думите му, грешните решения днес ще струват много скъпо утре, защото цената на тока я плащат всички българи. „И ние искаме чист въздух, но семействата ни остават гладни“, добави синдикалистът.

От Инициативен комитет „Марица-изток“ не са останали доволни от участието на зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс в онлайн конференцията за „Зелената сделка“ през миналата седмица в Стара Загора, защото не са получили нито един съществен отговор.