Минко Гечев: От Троян до лидерска позиция в Google

Минко Гечев: От Троян до лидерска позиция в Google

На 27-и септември беше рожденият ден на информационния гигант Google, който празнува 23 години от създаването си.

Минко Гечев е роден в Троян, завършва Факултета по информатика и математика в Софийския университет. Съосновател и технически директор е на стартиращи компании. Печели два пъти наградата на президента “Джон Атанасов“.

Извървява пътя от създаването на собствена софтуерна компания, през придобиването й от Световния гигант Coursera до лидерска позиция в Google. Минко Гечев е софтуерен инженер в Google и международен оратор.

Лектор е на десетки международни технически конференции. И всичко това, преди да навърши 30 години.

“Google“ в момента е една доста голяма компания. Имаме над 130 хил. служители по цял свят в различни часови зони.

Глобалната пандемия всъщност направи нещата по-лесни за това да се организираме и да празнуваме заедно 23-годишнината. Няма да имаме формални празненства, но често в отделните екипи имаме традиция да празнуваме успехите си.

От Троян до лидерска позиция в Google

„Имах шанса да бъда в паралелка с математика в град Троян. Пътувахме по състезания. Така започна всичко. По-късно във Факултета по математика и информатика на СУ попаднах в една страхотна среда – имаше интересни хора с разнообразни интереси. Преподавателите ни бяха много вдъхновяващи. Например доц. Калин Георгиев ни предаде основите на компютърните науки с неговите упражнения по алгоритми… Научих неща, които не само ми служат всеки ден в работата, но и по време на Google интервютата.“