Минимум 10 години затвор в Гърция за дрогирани и пияни шофьори, убили човек

Минимум 10 години затвор в Гърция за дрогирани и пияни шофьори, убили човек

Доживотен затвор налага в Гърция на всеки, който шофира под въздействие на алкохол или наркотици и причинява загуба на човешки живот”. Това гласят промени в Наказателния кодекс на южната ни съседка.

По-специално член 4 предвижда, че членове 272, 290, 290А и 291, 308 от Наказателния кодекс са изменени. Според новия кодекс, за шофьорите на МПС са предвидени затвор до три години или парична глоба ако управляват превозно средство след употреба на алкохол или наркотици, информира “Труд”.

Същата глоба ще се прилага ако са психически или физически изтощени или управляват МПС в национални или регионални пътища, обратно на посоката на движение, по тротоари, площади или управляват МПС, което е технически неизправно или претоварено. Наказва се с лишаване от свобода най-малко една година, ако шофьорът е изложил на риск друго лице, до десет години, ако е предизвикана тежка телесна повреда на трето лице. Лишаване от свобода най-малко десет години при смърт на друго лице.

В случай на причинена смърт на повече от един човек съдът може да наложи доживотен затвор. При невнимателно шофиране, което може да предизвика опасност за живота на трети лица или повреда на чужда собственост – до две години затвор. Накрая, който управлява опасно МПС и от това е възникнала обща опасност спрямо други хора, се наказва със затвор от две години или парична глоба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *