Милица осъди за 50 000 лв. болница за ненужна операция на рак на гърдата

Милица осъди за 50 000 лв. болница за ненужна операция на рак на гърдата

Окръжният съд в Русе уважи иска на 29-годишната Милица Аргилова срещу УМБАЛ „Канев“. Съдът присъди 50 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди от извършена мастектомия.

На 23.01.2018 г. тя е постъпила на лечение в здравното заведение. Патоанатом на база на гефрирно изследване поставил диагноза инвазивен дуктален карцином на млечна жлеза. На жената било обяснено, че има злокачествен тумор и че трябва да се премахне цялата гърда, а операцията била извършена същия ден. В Англия, където живее, Милица е потърсила второ мнение. Според медиците там операцията не е била необходима, което я кара да потърси правата си в съда.

Според съда лекарите не са съобразили правилата за диагностика и лечение на онкоболен пациент, които изискват диагностиката и лечението да се извършва от различни специалисти. Взето е прибързано решение за отстраняване на млечната жлеза, без тази операция да е била спешна и животоспасяваща.

Припряността в действията на лекарите довела до невъзможността да се определи дали това е бил действително единственият възможен вариант за лечение. Поради това съдът приема, че в конкретния случай е допусната лекарска грешка и е направена радикална операция, която е могла да се избегне или отложи във времето.

Отчитайки възрастта на ищцата, продължителността и интензитета на нейното страдание, преживения шок, съществената промяна в начина й на живот, съдът смята, че справедливият размер на дължимото обезщетение е 70 000 лв. Искът е предявен частично в размер на 50 000 лв., поради което е уважен в пълния претендиран размер.

Решението на окръжния съд подлежи на обжалване в двуседмичен срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *