НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Месец преди 15 септември: В страната липсват 1300 учители

Само месец преди началото на учебната година в страната все още се търсят над 1300 преподаватели. Отново начело на класацията на издирващите учители са София и Пловдив, където липсват по 200 педагози и специалисти като психолози, ресурсни учители и логопеди.

В Бургас и Стара Загора още не са си намерили между 120 и 140 човека за предстоящата учебна година. Между 40 и 60 щата стоят незапълнени в по-малките региони като Плевен, София-област, Русе, Смолян, Благоевград и Пазарджик. Положението изглежда по-добре в Габрово, Хасково, Видин и Кърджалийско. От друга страна, друг голям град – Варна, е успял да се справи с набирането на педагогически и непедагогически персонал и затова там се търсят около 80 педагози.

За разлика от други години, когато се търсеха учители основно по езици, тази година липсват кадри по всички предмети – от математика и български език, до история и физическо възпитание. Кадровият проблем все още стои за много училища на фона на неяснотите около учебния процес след 15 септември и съмненията дали той ще е присъствен или дистанционен.

И тази година в началото на класацията на издирващите преподаватели са София и Пловдив. В двата големи града липсват по 200 педагози и специалисти като психолози, ресурсни учители и логопеди. Сериозен глад за кадри изпитват и Бургас и Стара Загора, където още не са си намерили между 120 и 140 човека за предстоящата учебна година.

В малките населени места пък се очаква учителят да може да преподава по три предмета едновременно – по математика, по Човека и природата и по физика и астрономия. Такъв всестранен специалист търсят например в ОУ „Отец Паисий“, село Габра, община Елин Пелин. Доста амбициозно е и намерението на ръководството на ОУ „Отец Паисий“ в родопското село Ягодина да намери учител по немски език – специалисти, които трудно се намират и в най-големите градове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *