Мексико предложи политическо убежище на Джулиан Асандж

Мексико е предложило политическо убежище на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, след като британски съд отхвърли искането на американските власти за екстрадирането му в САЩ, предаде Франс прес.

„Ще поискам от външния министър да предприеме необходимите действия за отправяне на искане към британското правителство за освобождаване на Асандж във връзка с предоставянето му на политическо убежище в Мексико“, заяви на ежедневната си пресконференция мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор. „Готови сме да му предоставим убежище и поздравяваме британското правосъдие за взетото решение“, допълни той.

Вчера британски съд отхвърли искането на Вашингтон за екстрадиране на Асандж. В САЩ той може да бъде осъден на 175 години затвор по обвинение, че е разпространил над 700 хиляди класифицирани документи във връзка с военни и дипломатически дейности на САЩ, най-вече в Ирак и Афганистан.

Американското министерство на правосъдието очаквано изрази разочарование от отказа на британския съд да разреши екстрадицията на Асандж, посочва АФП. „Продължаваме да настояваме той да бъде екстрадиран в САЩ“, заяви министерството.

Мексико има дълга традиция за предоставяне на политическо убежище, отбелязва АФП. За последно от нея се възползва бившият боливийски президент Ево Моралес, който се подслони в Мексико през ноември 2019 г., след като се оттегли от поста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Кораб с 20 души изчезна в Бермудския триъгълник
Next post За любовта на Елица Василева граници няма