Медици протестираха в Гърция срещу задължителната ваксинация

Медици протестираха в Гърция срещу задължителната ваксинация

Стотици здравни работници проведоха демонстрации в Атина и Солун в знак на протест срещу задължителната ваксинация срещу COVID-19 за здравните служители, съобщава ТАСС.

В Атина протестиращите здравни служители се събраха пред министерството на здравеопазването и поискаха от властите да се откажат от решението за отстраняване от работа на лекари и друг медицински персонал, в случай че не си поставят ваксина. Подобен протест се е състоял и в Солун на площада при Бялата кула.

БТА

Според решение на правителството от 1 септември здравните служители в Гърция, които не са ваксинирани или нямат документ, че са преболедували коронавируса, ще бъдат изпращани в неплатен отпуск. Задължителната ваксинация важи и за частните лекари и фармацевти, като ще бъдат налагани глоби на тези, които не си поставят ваксина. Участниците в митинга в Атина заявиха, че не са против ваксинацията, но че тя не трябва да е принудителна. Те носеха транспаранти, гласящи: „Ваксинацията – това е наш личен избор“, „Задължителната ваксинация – това е тероризъм и диктатура“.

Председателят на Общогръцката асоциация на работещите в държавните болници /ПОЕДИН/ Михалис Янакос заяви, че правителството е замислило да попълни с нови здравни работници вакантните места на тези лекари, които не си поставят ваксина и бъдат отстранени от работа. По думите му има и опасения, че лекарите и другият медицински персонал, които останат на местата си, ще работят с повишено натоварване на три смени. Янакос съобщи, че асоциацията възнамерява да подкрепи по съдебен път неваксинираните медицински работници.

БТА

Представители на ПОЕДИН, изказали се на митинга, посочиха, че са изпратили в Държавния съвет /Върховния административен съд на Гърция/ искане за отмяна или прекратяване на действието на закона за задължителна ваксинация. В искането те са изтъкнали, че въвеждането на задържителна ваксинация противоречи на положения от конституцията, защитаващи основното право на човешко достойнство, свободно развитие на личността и право на работа.

Министърът на здравеопазването Василис Кикилиас подчерта пред телевизия Скай, че Националният ваксинационен комитет е стигнал до ясно заключение за задължението да се ваксинират здравните работници. „Това е въпрос от морален характер. Виждам, че огромното мнозинство от колегите от държавния и частния сектор са били ваксинирани и ще продължат да се ваксинират“, посочи министърът.

 

БТА

 

Според него на обявените от правителството мерки „реагират не медицински работници, а някои профсъюзни дейци“. „Ваксинирани са над 94-95 процента от лекарите. Що се отнася до медицинските сестри, то десетки хиляди от тях вече са се ваксинирали и продължават да се ваксинират“, изтъкна Кикилиас.