„Медиана“: Нито една партия няма да има мнозинство

„Медиана“: Нито една партия няма да има мнозинство

Седмица преди изборите ГЕРБ, „Има такъв народ“ и БСП са с почти изравнени позиции към момента. В следващото НС влизат 7 партии, както и кабинет на малцинството. Това сочат данните от последното изследване на агенция „Медиана“, свързано с предстоящите парламентарни избори.

Изследването е проведено в периода 26 юни – 2 юли тази година с 920 души на възраст над 18 години чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Изследователският проект е реализиран със собствени средства на агенцията.

„Най-вероятно ни очаква силно фрагментиран парламент, ще влязат 7 партии, като са възможни и изненади – да са с една повече. Възможно е, защото „Възраждане“ се намира доста близо до бариерата. Но към момента освен БСП, ГЕРБ, „Има такъв народ“ следват ДПС, „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън“ и Патриотите. Шарен, разнороден парламент, в който в нито една от водещите политически партии не може да се състави мнозинство“, каза директорът на социологическа агенция „Медиана“ Кольо Колев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че излъчване на правителство на малцинството или нови избори също е възможно.

„Ако се оставим на общественото мнение, то до голяма степен ще се съгласи служебният кабинет едва ли не да бъде оставен за постоянно, а не да се правят опити за формиране на партиен кабинет. Служебното правителство се ползва с доста голяма степен на доверие и одобрение. Всички политически партии имат своите симпатизанти, но имат и своите противници“, подчерта Колев.

И допълни, че зададеният модел на служебното правителство допада на някои от хората.

На въпрос дали е възможно да има изненади и Патриотите да паднат под границата от 4%, той отговори: „Разбира се, всеки може да сбърка, да направи грешка. В крайна сметка все още имаме около 15% от хората, които не са решили дали ще гласуват. Или могат да променят своя вот в оставащите дни. Към момента изглежда, че ще влязат. Патриотите имат не много, но твърди симпатизанти.“

По думите му се очаква ниска избирателна активност заради два фактора.

„От една страна е политическата умора – като започнем от летните протести, имаше една консенсусна задача да се махне ГЕРБ. Първата част от задачата е изпълнена за голяма част от хората – ГЕРБ не е на власт. И така изчезва един от важните мотиви да се отиде на избори. И от друга страна, че тези избори не са толкова за махането на ГЕРБ, колкото са за това кой да управлява. Избирателите им са намалели, но те са изключително силно мотивирани да отидат да гласуват“, категоричен е Колев.

Социологът е на мнение, че БСП трябва да се бори за имиджа на партия на промяната.