Математик: В края на месеца новите болни у нас ще стигнат 2500 за денонощие

Математик: В края на месеца новите болни у нас ще стигнат 2500 за денонощие

В началото сме на трета вълна с повече и по-неприятни щамове, която има потенциала да е по-лоша от втората. Това каза пред бТВ математикът Лъчезар Томов. Той обясни, че това, което в момента се разглежда като основен риск, е, че много от тежко заболелите преди сега са в повишен риск.

Математикът прогнозира, че до края на февруари новите случаи на коронавирус за денонощие у нас ще са около 2000-2500.

Постоянен ръст на репродуктивното число от 14 януари насам

„От почти 10-12 дни имаме ефективно репродуктивно число над единица, което означава, че сме във фаза на експоненциален ръст. И макар че в момента той е бавен, ако е постоянен, рано или късно ще се достигне до сериозен брой случаи – до 1500, 2500, 3500 на ден“, обясни Томов.

По думите му проблемът е, че обстановката се оценява по заболеваемостта, а не по репродуктивно число, а то трябва да е водещо при анализа на мерките и тяхната ефективност. „От много време имаме положително число. Започна да нараства от 14 януари едновременно със спада на средната възраст на новоприетите. Това може да подскаже кой е двигателят тук. Сега достигна до стойности около 1,2, на които се задържа. Това означава, че 10 души заразяват 12“, поясни математикът. Според него трябва да се анализира откъде репродуктивното число се вдига, което означава да се тестват по-активно всички възрастови групи и възможни места, а не да се избягват някои от тях, „защото не са политически изгодни“.

Епидемията ще започне отначало – по-тежко преболедувалите са в риск

„Според много мои колеги вероятно с тези нови щамове епидемията ще започне отначало, което означава, че не може да разчитаме на хората, които са прекарали болестта като щит. По-скоро тежко прекаралите са с повишен риск“, коментира Томов. Той цитира думите на германски професор, който казва, че епидемията започва отначало при по-лош вирус със значително по-лесно разпространяване.

Това означава, че първо ще стигнем до доста по-голяма бройка на ден, ако така го оставим, преди да започне да намалява. И второ – поради данните от Англия, че с 30% повече хора са хоспитализирани с този вирус, ще получим и още поголямо препълване на болниците“, прогнозира още математикът. Ако стигнем пак същия брой случаи като през ноември, ще имаме не 8700, а над 10 000 заети легла.

У нас ваксинирането все още върви бавно

Според Лъчезар Томов в България все още ваксинирането върви много бавно. Той даде пример с Израел, където то вече дава ефект.

„Но ефектът не е толкова голям, колкото си мислят хората, защото ваксинират по време на експоненциален ръст и до ефекта минават поне няколко седмици. У нас ваксинирането не е с техните темпове“, каза Томов. По думите му развитието на болестта показва колко несъстоятелна е идеята, че коронавирусът може да бъде оставен да се разпространява, за да се постигне колективен имунитет.

„Той мутира и може да влезе в безкраен цикъл, при който всяка година непрекъснато да умират повече и повече хора“, каза математикът. Според него не трябва родителите да се питат дали искат децата им да бъдат тествани, а трябва да се направят случайни извадки за антитела и антигенни тестове в училища и детски градини, за да се проследи как болестта се развива там. Лъчезар Томов е на мнение, че в България не се взимат най-добрите мерки, защото има много икономически и политически интереси.