НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Масов мор от COVID-19 сред българите в САЩ

На 8 януари Иво Костов хваща кръста на Богоявление в ледените води на езерото Мичигън в Чикаго – поличба, която според народното поверие гарантира здраве. Но това не му помага да избегне COVID-19 и да бъде на ръба на оцеляването. Неговото упорство да не влезе в болница за малко да му коства живота, пише bg-voice.com.

Димитър Русков работи в една от големите счетоводни и одиторски компании в Далас, Тексас. От средата на март работи от дома си и спазва социално дистанциране. Но една грешка му коства заразяване с коронавирус. Група българи от Атланта заминават на тийм билдинг във Флорида за 4 юли. 8 от 10 човека се заразяват с коронавируса. Някои от тях влизат и в болница. Това са само част от стотиците българи в цяла Америка с диагноза COVID-19 през последните два месеца.

Заразата бележи бум сред българската общност до голяма степен заради широкото й разпространение в САЩ, но и защото българите по-малко спазват мерките за социално дистанциране и вярват в конспиративни теории, омаловажаващи болестта, коментират лекари. „В първите два месеца дори ходих само веднъж на две седмици до магазина за храна. Майка ми беше на гости, а тя е на 60 години и се пазихме. Много стриктно спазвах всичко“, казва 39-годишният Димитър Русков от Далас. Тексас беше един от първите щати, който разхлаби мерките под натиска на Доналд Тръмп още през май. „Тогава реших да си поправя оградата – видях, че моят съсед си оправи неговата и го помолих да ми помогне. Работихме по два часа на ден само – в Тексас е топло през май. В продължение на месец и половина, бавно, работихме само вечерите. През юни обаче стана ясно, че съседът ми се е разболял, след като един ден ми каза, че се чувства зле и не може да дойде“, обяснява Русков. Оказва се, че съседът му е прихванал вируса от 20-годишния си син. Цялото семейство се тества положително за коронавирус. Димитър също. Но неговият съсед изкарал тежка форма на болестта и дори загубил съзнание.

За българина тежките симптоми продължили 9 дни с треска и висока температура от около 40 градуса Целзий, болки в гърба, ставите и мускулите. „С нищо не можех да сваля тази температура. Лекарствата я смъкваха за час и после се качваше пак“, казва Димитър. В един момент започва да взима антибиотик, който има от България. Първият PCR тест на Димитър излиза негативен за коронавирус. Той прави втори тест със слюнка, който показва наличието на вируса. С близо 650 хиляди случая на коронавирус и над 13 хиляди жертви Тексас е един от тези щати, в които положението се влоши през последните месеци заради прибързаното разхлабване на мерките за социално дистанциране. Позитивните случаи се покачваха от средно 15% до близо 25% от всички направени тестове през август. През април много наши сънародници в Ню Йорк казваха, че изпитват симптоми на COVID-19, но тогава имаше недостиг на тестове и трудно се доказваше дали е коронавирус или настинка. Тогава Ню Йорк беше и горещата точка на пандемията в САЩ. Сега най-много заразени българи изглежда има в района на Чикаго.

Дългият списък обхваща хора на всяка възраст, професия и здравословно състояние, показа проверка на BG VOICE с лекари, собственици на бизнеси и наши сънародници, заразили се с коронавируса. Иво Костов е на 40 години и живее в Чикаго. На 4 август започнал да усеща дразнене в гърлото и сополене, което обаче не е сред честите симптоми на COVID-19. „Затова не го приех сериозно. Но на следващата вечер нещата се влошиха. На 6 август се появи и лека температура“, разказва Иво. Тогава си записва и час за тест за коронавирус, който е след два дни. Но на следващия ден, 7 август, той се чувства значително по-добре и дори води жена си на вечеря в ресторант. Но не отменя часа за теста. Положителният резултат идва 4 дни по-късно. Но Иво е вече с много висока температура – между 38.3 и 39.6 градуса, която трудно се сваля. „Имах и треска до такава степен, че ако държа телефона, направо ми изпада от ръцете. Направих грешка да се опитам да преместя една чиния с една чаша отгоре от масата до мивката и точно в този момент получих криза и чашата, разбира се, падна и се счупи“, разказва Иво.

Въпреки тежките симптоми той не следва съвета на жена си да отиде до болницата. На следващия ден обаче отива в спешното, където му откриват двойна пневмония, която вероятно е причинена от коронавируса. Лекарите му изписали антибиотици и поискали Иво да остане в болницата. Той обаче отказал. „Надявах се, че ще мине от антибиотиците. Мислех си още, че не е толкова сериозен този вирус и ще го изкарам вкъщи“, казва Иво. Но се влошава, дори не може да направи елементарни действия на компютър. Тогава Иво си купува апарат, който мери нивото на кислорода в кръвта. Резултатите са стресиращи – под критичното ниво. На следващия ден състоянието му се влошава още. „Кислородът не стигаше. Не дишаш нормално и бях тръгнал да си ходя от тоя свят… Бях си наумил, че няма да влизам в болница – инат съм, защото съм Козирог“, казва Иво. Но вирусът е още по-инат. „Посиняха ми ръцете до лактите. Знаех, че ако не отида в болницата, ще умра“, казва Иво. На 15 август жена му го кара в спешното и остава няколко дни, през които лекарите увеличават дозата кислород до максимума, преди да се наложи следващата стъпка – интубиране. „Това помогна. Правиха ми още изследвания и чак вечерта ме изкараха от спешното и ме настаниха на деветия етаж в Northwest Hospital в Арлингтън хайтс, който е отделен само за ковид пациенти“, разказва Иво. Но на следващия ден състоянието му отново се влошава – не може да стигне до прозореца на стаята или до тоалетната. Кашля болезнено. „Лекарите започнаха да ми вливат ремдесивир (лекарство, което помага за по-бързото възстановяване на пациенти с COVID-19 – бел. авт.)“, казва Иво. Но и това не помага. На следващия ден идва лекар, който му предлага да се включи в експерименталното лечение с плазма от вече излекувани пациенти. „Аз подписах документите и на 17 август започнаха да ми преливат плазма“, разказва Иво. „Чак на 20 август започнах да виждам подобрение и започнах да ходя из стаята. Намалиха ми дозата кислород, която ми даваха с машина. На следващия ден ми сложиха последната доза ремдесивир и ме изписаха от болницата. Бях отслабнал с 11 кг. Ядях само плодове и малко риба за цялата седмица“, казва Иво.

На 23 август той си прави нов тест, който също се оказва положителен. „Този вирус е много упорит“, според Иво. 4 дни по-късно идва и отрицателният резултат. А в кръвта на Иво има антитела. Сега той е решен да дари плазма от неговата кръв, за да помогне на други болни. 12-годишният му син също е изкарал коронавируса, без температура, но с болки в гърлото и тежка кашлица, продължила десетина дена. Сега Иво чака сметката от болницата, която ще е за десетки хиляди долари. Застраховката му има съучастие (deductable) от 10 хиляди долара. Но повечето застрахователни компании премахнаха тази такса, когато пациентът е бил болен от COVID-19, което дава надежда и на Иво, че ще се размине с високата сметка, след като е изтървал и месец работа.

За него обаче е по-важно повече българи да чуят неговата история, след като прочита хиляди коментари в социалните мрежи, поставящи под съмнение данните за заразените и истинността за съществуването на пандемията. „Искам хората да разберат, че това не е безобиден вирус. Никой няма как да знае дали той, ако го хване, ще мине в безобидната графа, или ще преживее това, през което аз минах. Точно по тази причина е най-добре хората да се пазят с дистанция, с носене на маски и постоянна хигиена, за да не изпитат това, което аз изпитах. Щом аз мислех, че ще умра, значи положението е сериозно. На никого не го пожелавам“, казва Иво.

Той все още не знае къде е хванал коронавируса. Илинойс е един от щатите, въвели най-стриктни мерки и дълъг период на оставане по домовете. Потвърдените случаи на коронавирус са над 240 хиляди, а жертвите на болестта – над 8300. В САЩ броят на случаите надхвърли 6 милиона, а смъртните случаи са над 184 хиляди. Данните обаче не спират много българи да споделят конспиративни теории, нагодени цифри, които да „доказват“ тезата им, че размерът на пандемията е преувеличен от властите, а носенето на маска или не се превърна в политически лозунг в годината на изборите. С нарастването на броя на заразените българи в Чикаго, през последните няколко седмици обаче се забелязва промяна в отношението към заразата. Персоналът в българските заведения и в много бизнеси носи маски, което не се случваше в първите седмици, след като им беше разрешено да отворят. Конспирациите, споделяни по българските групи, също намаляха (заменени от тези, свързани с расовите протести в страната). Но бумът със заразени през последните няколко седмици е факт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *