НОВИНИТЕ

Масови протести и над 1000 ареста след присъдата на Навални

Задържани са над 1050 души при демонстрации вчера в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, който бе осъден на близо три години затвор, предаде Франс прес, позовавайки се на неправителствената организация ОВД-инфо.

Според организацията повечето от арестите (865) са били проведени в Москва, където след обявяването на присъдата се проведоха протести, разпръснати от полицията. Кадри от протестите показват брутално полицейско насилие срещу демонстрантите.

Съдът осъди Навални на три и половина години затвор, след като постанови, че той е нарушил изискванията на условната си присъда. От срока на присъдата обаче ще бъде приспаднато времето, прекарано от него преди това под домашен арест.

Навални, един от най-големите критици на руския президент Владимир Путин, беше арестуван на руската граница на 17 януари, след като се завърна от Германия, където се възстановяваше от отравяне с бойно отровно вещество.

Решението за промяна на условната присъда все още не е влязло в сила – страните имат десет дни за обжалване. Адвокатът на Навални заяви, че опозиционният политик ще обжалва решението.

По време на изслушването Навални заяви, че процесът му има за цел да накара хората да се страхуват. Той отново обвини за процеса срещу него руския президент Владимир Путин. „Ето как става това – те затварят един човек като средство за сплашване на милиони хора“, каза Навални.

Задържането на Навални и репресиите срещу протестиращите предизвикаха остра международна реакция. ЕС, Съединените щати и Великобритания призоваха за незабавното освобождаване на Алексей Навални. От Вашингтон казаха още, че ще координират действия със съюзниците за евентуалното налагане на нови санкции на Русия.

Говорителят на руското външно министерство заяви, че това е вътрешен въпрос за Русия и международната общност не трябва да се намесва в него.