Масовата карантина е спасила над 3 млн. души в Европа

Масовата карантина е спасила над 3 млн. души в Европа

Група учени в лондонския Импириъл колидж публикуваха модел, който показва, че наложените от държавите в Европа строги мерки срещу разпространението на коронавируса, са спасили милиони човешки животи, пише BBC.

В същото проучване, обаче, експертите предупреждават, че малкия брой на хората, изградили имунитет, предполага, че „още сме в началото на пандемията“.

Изследването проучва данните от 11 държави – Австрия, Белгия, Великобритания, Дания, Франция, Германия, Италия, Норвегия, Испания, Швеция и Швейцария, от началото на пандемията до месец май.

През този период в посочените държави от COVID-19 починаха 130 хиляди души, съобщава БГНЕС.

Моделът на изследователите сочи, че ако не бяха взети масовите предпазни мерки, жертвите щяха да са 3,2 милиона, сред които 690 хиляди във Франция и 630 хиляди в Италия.

“Карантината предотврати милиони смъртни случаи. Щеше да е истинска трагедия.”, казва доктор Сет Флаксман от Импириъл колидж.

Изследването твърди още, че ако нямаше карантина, около 70% от населението на Великобритания щеше да е заразено с коронавирус. Това би довело до формирането на стаден имунитет.

Според изследователите, сега заразени са около 4 процента от хората в 11-те изследвани страни. А свалянето на противоепидемичните мерки вероятно ще доведе до нов пик на болестта на много места.

“Има реален риск мобилността на хората да доведе до втора вълна съвсем скоро. Може би дори в рамките на месец или два.”, казва доктор Самир Бат, участвал в изследването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *