НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Марио Драги обяви, че тази вечер подава оставка от премиерския пост

Премиерът на Италия Марио Драги обяви, че тази вечер ще подаде оставка заради отказа на движението „Пет звезди“ да го подкрепи в днешния вот на доверие в Сената, съобщи БНР. „Пет звезди“ е част от широката коалиция зад правителството на националното единство на Драги, но представителите на формацията не участваха в гласуването, с което бяха одобрени неотложни мерки в областта на енергийната и социална политика, инвестициите и бизнеса.

Марио Драги беше предупредил, че ще се оттегли от поста, въпреки че липсата на „Пет звезди“ не го лишава от мнозинство в парламента. Мотивът му е, че така вече няма да е начело на правителство на националното единство.

Драги се срещна днес с президента Серджо Матарела. Това стана след като Сенатът одобри чрез вот на доверие указа „Помощи“ за неотложни мерки в областта на енергийната и социална политика, инвестирането, бизнеса, конфликта в Украйна и др. Във вота не участваха  „Пет звезди“, което предизвика политическата криза, тъй като движението е коалиционен партньор .

Както бе предварително обявено, „Пет звезди“ бойкотира вота и сенаторите му напуснаха залата. Указът „Помощи“ бе одобрен с 172 гласа „за“, 39 „против“ и нито един въздържал се.

До кризата се стигна след разногласия  между премиера Марио Драги и предшественикът му – лидерът на „Пет звезди“ Джузепе Конте. За него указът е недостатъчен с предвидените помощи, като той е против и изграждането на завод за преработка на отпадъци в Рим.

Практика е да се прилага вот на доверие в парламента при одобряване на закон при несъгласия на коалиционни партньори, отбелязва кореспондентът на БНР в Италия. Същевременно заради политическия трус финансовата борса на Милано е най-губеща в Европа днес – с 3,40%.