Мариана Векилска стана капитан на кораб

Мариана Векилска стана капитан на кораб

Със съвсем ново амплоа се похвали бившата водеща Мариана Векилска. От седмица насам тв звездата вече е горда притежателка на свидетелство за правоспособност за водач на кораб до 40 БТ по море, издадено от Република България.

„Вече можете да ме наричате „капитане“, написа Мариана и публикува снимка на официалния си документ. За да се сдобие с него, Векилска е преминала през задължителния курс за всички лица, които искат да придобият правоспособност „Водач на кораб до 40 БТ“ по море.

Теоретичната и практическата подготовка към него включват получаване на знания и придобиване на умения, за да може притежателят на тази правоспособност безопасно да управлява плавателен съд в определения му район на плаване, да полага необходимите грижи за опазване живота на лицата на борда, дължимите грижи за товара и да прилага правилата за опазване на морето от замърсяване, както и отговорностите, правата и задълженията на длъжността, която ще заема.

Цената на курса е 400 лева, а Мариана покрила всички стандарти, които се изискват от курсистите – да имат най-малко средно образование, да са здравословно годни (потвърдено чрез медицинско свидетелство), да са навършили 18 години и да могат да плуват. За да вземе кетапа, бившата водеща на „Тази събота“ и „Тази неделя“ преминала през решаване на тест и демонстрация на придобитите умения на практически изпит.

Още през миналото лято Векилска намекна за влечението си към корабоплаването, когато обиколи повече от 15 гръцки острова с яхта. Вероятно и през идния летен сезон тя отново ще прекара ваканцията си в открито море, но този път зад руля на кораба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *