Марешки: Ще принудят „Лукойл“ да продава на по-ниска цена

Марешки: Ще принудят „Лукойл“ да продава на по-ниска цена

Никой не може да докаже наличието на картел, в Румъния го доказаха за същите играчи, в България няма картел и когато няма, вече трябва държавата да се намеси по някакъв начин, заяви Веселин Марешки пред Телевизия 7/8.

Нямам представа дали държавата иска да купи бензиностанциите на тези, които не се справят. Аз не продавам, купувам нови терени, разширявам бизнеса, намирам баланса между интереса на гражданина и бизнеса. Няма нужда да ограбиш гражданите и да си доволен, може да правиш добри неща и пак да си доволен, допълни Марешки.

Важното е хората да започнат да купуват на справедливи цени, много други играчи ме следват, които що годе продават на нормални цени. Добре ще е държавата да предостави складови бази на всеки един играч на пазара, да си вкара горива отвън и да може да търгува. Искат хората да ми дават гориво, аз няма как да го вкарам в България. Това ще бъде едно от най-силните неща, държавата да помогне за подобряване на конкурентната среда в България, каза още Марешки.

Още един играч – държавата, само може да подобри конкурентната среда и да доведе до полза за потребителите. Държавата и Лукойл ще се разберат и заедно ще продължат да правят същото, което правят досега. Но ако по някакъв начин не се стигне дотам, аз не вярвам, те няма как да го изтласкат. Лукойл е много мощна компания, по-скоро ще направят така, че тя да се съобразява и да продава на по-ниска цена, заяви още Марешки.

Да атакуваш пазара на дребно със създаването на бензиностанции, показва само едно – механизмите, с които разполага и регулаторните органи, до този момент не са могли да се справят, коментира енергийният експерт Васко Начев идеята за създаване на държавни бензиностанции в „Алтернативата” по TV 1.

Ако те мислят, че влизайки в пазара на дребно, ще се промени нещо, не виждам това да се случи. За тези бензиностанции държавата трябва да купува от Лукойл, да ще кажат, че ще имаме отделен внос, убеден съм не на сто, а на хиляда процента, че Лукойл ще им даде такива отстъпки, че те ще бъдат принудени да купуват от Лукойл, допълни Начев.

Това ще се окаже поредния безуспешен опит, ако те смятат това да бъде полза на някой друг голям играч на пазара. Да се влияе на Лукойл чрез допълнителен играч на пазара или в полза на някой друг, е изключително несериозно, тръгвайки със създаването на бензиностанции и атакувайки крайните цени, пазара на дребно, каза още Начев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *