НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

„Маратонът“ в Брюксел за малко да събори рекорда в Ница

Срещата на върха на европейските лидери удари рекорд по продължителност – бе планирана за два дни, но се проточи над четири. Договорка беше постигната в началото на петия ден след изтощителни преговори. Въпреки това маратонският форум не успя да подобри рекорда на най-дългата европейска среща на върха, отбелязва в. „Фигаро“.

Абсолютният рекорд е поставен през 2000 г. в Ница. Тогава все още нямаше председател на Европейския съвет и срещата на върха беше домакинствана от ротационния председател на ЕС – Франция и по-точно от френския президент Жак Ширак. На приключилата днес среща на върха в Брюксел не й достигнаха само 25 минути, за да счупи рекорда от Ница, предава БТА.

Тогава форумът продължи 85 часа, посветени на разнородни дебати. Срещата в Ница започна в 15 ч. местно време на 7 декември, което се падаше четвъртък през 2000 г. и продължи до 4,26 ч. местно време в понеделник сутринта, на 11 декември 2000 г. Рекордът е още по-голям, тъй като преди официалното начало на тази среща, лидерите присъстваха и на петчасова конференция, започнала на 7 декември в 10 ч. местно време. Това прави общо около 91 часа разговори на върха.

Проблемите в Ница дойдоха относно въпроса за правото на глас за всяка страна членка, като Белгия по онова време беше обидена от това, че нейната позиция в тази насока не се зачита. Накрая тя спря със съпротивата, което позволи на срещата да приключи.

От срещата-рекордьор в Ница остава обаче един приятен спомен – бюфетът, осигурен от френското председателство и подготвен от прочут френски майстор на кетъринга, известен с френските сладки, наречени макарони. Това обаче се е променило и днес яденетата, съпътстващи срещата на върха на европейските лидери, са сервирани в стола на сградата на Европейския съвет от специализирана фирма и се заплащат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *