Мангъров пак опонира на Мутафчийски, а Борисов искал „да му пуска“

Мангъров пак опонира на Мутафчийски, а Борисов искал „да му пуска“

Изследване показва, че поне 280 000 души в страната са били в контакт с коронавируса, като огромната част от тях изобщо не са го усетили. Това каза доц. Атанас Мангъров по Би Ти Ви. До момента в страната са починали 116 души, което правeло смъртност 0,04% или 1 на 2500. Смъртността при морбили е 1 на 1000, каза доц. Мангъров. Смъртността била напълно съпоставима с тази при всеки сезонен грип.

„Представете си, че имаме 2 болници – в едната има отделение за недоносени деца, в другата няма. При вътреболнична инфекция в едната болница с неонатологията ще има смъртни случаи, а в другата няма да се случи нищо. Ако заменим недоносените с много възрастни хора, ще видим какво ще се случи“ Така обясни ниската смъртност у нас доц. Мангъров. Причината да няма висока смъртност била на невисокия брой възрастни хора е нас.

По средната продължителност на живота сме на 80 място, докато Италия например била на четвърто, а Испания – на пето място. Средната възраст на починалите в Италия била 80 години. У нас средната продължителност на живота била 73 г. Образно казано, ние сме болницата, в която няма недоносени новородени, каза доц. Мангъров.

Премиерът Бойко Борисов и инфекционистът доц. Атанас Мангъров водили разговор цял час, от който министър-председателят бил чул гласа на науката и рекъл на специалиста: „Ако ти бях жена, щях да ти пусна“ (в последната минута на видеото). Това разкри сензационно в ефира на Би Ти Ви шефът на Детското инфекциозно отделение в София.

„Нямам конфронтация с никого. Аз съм тук, за да помагам и да се забавлявам“, обяви в типичния си стил медикът. И добави: „Всичко, което бе направено, бе направено с най-добри намерения и с цел да се запази животът на хората. Прави чест на премиера, че чу гласа на науката, т.е. мен. Дори на 40-тата минута от нашия разговор той ми заяви: „Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна“. Говорихме около час и мисля, че тогава ме чу много добре и ме разбра какво говоря“.

В заключение инфекционистът сподели, че с разхлабването на мерките не очаква през есента да настъпи някакъв апокалипсис във връзка с прогнозираната от редица експерти втора вълна на COVID-19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *