НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Мамят ни онлайн с евтини оферти за Коледа

Дните преди Коледа и Нова година са едни от най-успешните за хващане на лапни-шарани, които да бъдат измамени при онлайн пазаруване. Рискът през тази година е още по-голям, тъй като повече хора ще предпочетат да търсят подаръци за близките си онлайн вместо във физически магазини.

Най-много измами стават при покупка на игрови конзоли, велосипеди и дрехи. Сред честите измами са и тези с домашни потреби и покупки тип “направи си сам”. Най-застрашената от фалшиви сделки възрастова група е на хората от 25 до 34 години, тъй като те пазаруват най-често онлайн.

Платформите на социалните мрежи, онлайн пазарите и уеб сайтовете за търгове са все по-използвани от престъпници, които мамят потенциалните клиенти. Най-често измамниците искат предплащане за продукт, който така и не доставят. Плащането в тези случаи не става чрез защитена система за пазаруване с карта или онлайн система, а най-често с банков превод, който след като е нареден от потребителя трудно може да бъде оспорен.

Друга схема, по която измамници точат парите на хората, е чрез реклами на евтини стоки и примамливи оферти, които на пръв поглед са публикувани от легитимен търговец, но реално зад тях стоят престъпници, които събират лични данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *