Максимална скорост от 30 км/ч в градовете в Италия

Максимална скорост от 30 км/ч в градовете в Италия

Занапред в населените места италианците ще могат да карат личните си автомобили, камиони и всевъзможни други моторни превозни средства с максимална скорост до 30 км в час – това предвиждат промените в правилника за движение на територията на страната, който трябва да бъде одобрен от правителството.

Най-интересното в пакета от мерки за затягане на дисциплината по улиците и площадите на Апенините и за превенция на честите пътно-транспортни произшествия е това, че освен полицията и карабинерите, властта дава права за контрол и санкции срещу нарушителите на правилника за движение на контрольорите от градския транспорт и на уличните чистачи.

Първите ще могат да заснемат и да правят актове на всички ония водачи, които се движат в преференциалните ленти на обществения транспорт, спират по спирките или проосто препречват пътя на автобуси, тролейбуси и трамваи. Що се отнася до хората по чистотата, то те ще бъдат упълномощени да оставят „честититки“ за глоба на всички шофьори, които са паркирали на непозволени места, в двойна редица, върху пешеходни пътеки и т.н.

Другото нововъведение са кварталните радари, които ще бъдат инсталирани на всички по-дълги улици, по кръстовищата и на други места с цел да държат денонощно „под око“ онези водачи, които натискат педала на газта за бързина над 30 км в час.

В коментарите си за предвижданите промени на правилника за движение италианските медии подчертават, че те на практика предоставят изключителни привилегии на велосипедистите. Така например освен че специално за тях ще бъдат съоръжени нарочни алеи, те ще могат да се движат безпроблемно навсякъде, дори и обратно на движението там, където то е еднопосочно.

Велосипедистите обаче също няма да могат да превишават скоростта от 30 км в час, като алеите и пътищата за тях ще бъдат съоръжени със специални хоризонтални и вертикални указателни знаци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *