Македонски политик: Българките струват две банкноти и гнусната българска фашистка ръка

Македонски политик: Българките струват две банкноти и гнусната българска фашистка ръка

„Фашистки татари, българките струват две банкноти и гнусната българска фашистка ръка”. Това са само част от определенията, които Драган Гюровски от Младежкия съюз на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ отправи към България и българския народ. Скандалните думи са изречени на открито събрание на партията в центъра на Скопие, предаде БГНЕС.

В словото си младият „политик“ използва цялата лексика изпълнена с омраза към България, създадена от времето на бивша Югославия след 1945 г.

„Няма да преговаряме за това на кого е Гоце Делчев и на кого принадлежат илинденците. Да не би да са забравили за Букурещ от 1913 г., когато разшириха границите си за сметка на Македония и започнаха с асимилация, денационализация и депортация? Няма да има промяна на историята по волята на татарските фашисти. Тази гнусна българска ръка удряше по македонците. Твърдят, че имаме обща история. Разбира се, че имаме. Това е безспорен факт. Единствената обща история са двете червени (сръбски) банкноти, за които са се продавали българките“, каза още Гюровски.

Преди две седмици лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски призова Договорът за приятелство между Северна Македония и България, който бе подписан между Бойко Борисов и Зоран Заев преди няколко години, да бъде анулиран. До момента нито един македонски политик и общественик не се е разграничил нито от речта на Гюровски, нито от призива на Мицкоски за денонсиране на споразумението с България.

Гюровски използва терминът „източният съсед“ за България, който бе въведен в политическия речник от самия Мицкоски в Република Северна Македония.