Македония координира със съседите отварянето на границите

Македония координира със съседите отварянето на границите

Министърът на здравеопазването на Северна Македония Венко Филипче съобщи, че в момента координират действията си със съседните страни и ежедневно са в комуникация с Албания, Гърция и България по отношение на това как се планира отварянето на границите.

Едно от предложенията е от следващата седмица да се разрешат пътуванията за членове на семейства или пътувания от служебен и икономически интерес в рамките на тези страни, а по-нататък в следващия период, след 15 юни, да се отворят напълно границите, предава МИА.

В процес е дискусия дали е необходимо лицата, които ще пътуват през граница, да бъдат тествани.

„Много вероятно няма да се искат тестове, защото не дават абсолютна гаранция или сигурност. Те дават някаква сигурност, ако са в комбинация със изолация у дома или карантина. Но като имаме предвид, че след отварянето на границите голям брой хора ще започнат да пътуват и това няма да са само хората от региона и от съседните страни, а ще има много, които ще преминават транзитно, това губи своя смисъл“, заявя той пред телевизионния канал „Телма“.

По отношение на изборите Филипче каза, че в нито един момент те не са били използвани като предмет, въз основа на който са се анализирали бройките или са се правили калкулации, или се е решавало да се удължават мерките.

„Впрочем, и досега, в нито един момент не бе поискано от Комисията по заразни болести да каже дали да се провеждат избори или да не се провеждат. Само бе поискан протокол, ако има избори, как да бъдат проведени и ние това направихме“, изтъкна министърът.

Той каза, че много от заразените с коронавирус са от установени клъстери, което дава основание да се каже, че епидемията е под контрол. Като причина за заразяването, той посочи неспазване на мерките за дистанция и носене на маска, особено при използването на обществен транспорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *