Майк Помпео: $9 трилиона ще са щетите от пандемията

Майк Помпео: $9 трилиона ще са щетите от пандемията

Пандемията от коронавируса може да нанесе щети на целия свят в размер на 9 трилиона долара. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео на брифинг късно в сряда американско време, предаван директното от канала „Фокс нюз“. „Тази чума отне живота на над 90 000 американци, повече от 36 милиона В САЩ загубиха работа от началото на март. По целият свят починалите са над 300 000 хиляди.

По нашите оценки грешките на Комунистическата партия на Китай могат да струват на света 9 трилиона долара“, заяви Помпео. Той също подчерта, че Китай е обещал да насочи в борбата с коронавируса 2 млрд. долара, докато САЩ в същото време за тази цел (включително и за разработването на ваксина) са заделили 10 млрд. долара. Майк Помпео каза, че отпуснатите от Пекин два милиарда долара за борба с пандемията са „нищожни“ в сравнение със стотиците хиляди починали и милиардите долари щети, предаде Ройтерс.

На пресконференция в Държавния департамент Помпейо отхвърли твърденията на китайския президент Си Цзинпин, че Пекин е действал прозрачно след разгарянето на епидемията в Китай. По думите на американеца Си е трябвало да даде пресконференция и да позволи на репортерите да му задават всякакви въпроси.

Първият дипломат на САЩ обвини Пекин, че все още крие образци от вируса, че не дава достъп до своите лаборатории и че цензурира дискусиите по темата.

Президентът Доналд Тръмп заплаши, че САЩ ще напуснат Световната здравна организация (СЗО) заради нейната реакция на пандемията и я обяви за „марионетка на Китай“. По същото време Си Цзинпин обяви, че Китай отпуска на СЗО два милиарда долара.

По този повод Помпейо каза днес, че чака да види дали китайците ще дадат тези два милиарда. „Приносът на Китай в борбата с пандемията е нищожен в сравнения с щетата, която той нанесе на света. Тази чума струваше живота на около 90 хиляди американци, над 36 милиона американци загубиха работата си след март. В света починаха 300 хиляди. По наши оценки до 9 трилиона долара струваше на света бремето от провалите на Китайската комунистическа партия“, заключи държавният секретар.

Той отправи обвинения към Китай и заради заплахите му за „икономическо възмездие“ към Австралия, призовала за независимо разследване за произхода на заразата. Майк Помпейо отбеляза също, че генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус е поддържал „необичайно близки отношения с Китай“ още преди тази пандемия.

Помпео обяви, че САЩ ще допринесат „с около 10 милиарда долара в полза на международния отговор“ на пандемията, вкл. за разработване на ваксина, финансиране на подготвеността за реакция при кризи и за хуманитарна помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *