НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Майк Помпейо: Гърция и Турция да намалят напреженията

Американският държавен секретар Майк Помпейо призова Гърция и Турция да „намалят напреженията“ с цел прекратяване на ескалацията в Източното Средиземноморие, предаде АФП.

„Ние призоваваме всички да направят стъпка встрани, за да намалят напреженията и да започнат дипломатически дискусии по въпроса за конфликтите, съществуващи в Източното Средиземноморие, конфликтите, свързани със сигурността, конфликтите за енергийните ресурси, морските конфликти“, каза Помпейо на пресконференция, предава БТА.

В този район се наблюдава ескалация на напрежението между Анкара и Атина с увеличаване на съперничещи си демонстрации на сила и инциденти, които засилиха безпокойството на европейците. Двете страни си оспорват разпределението на залежите на природен газ, открити през последните години. В този контекст Майк Помпейо обяви във вторник частично вдигане на ембаргото върху продажбите на оръжия за Кипър, предизвиквайки веднага гнева на Турция. Кипърското правителство приветства „признаването“ на ролята на острова и на „важността“ на отношенията му със САЩ.

„Ние знаем, че това решение бе оповестено в момент, когато напреженията в Източното Средиземноморие са изострени, но ние смятаме, че това е, което трябваше да се направи, и аз реших да действам“, каза днес американският държавен секретар. Той подчерта, че американският президент Доналд Тръмп е разговарял с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган и с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

„Те трябва да седнат заедно и да започнат дискусии за всичко това и да намерят дипломатически решения“, изтъкна Помпейо. „Излишно е да се засилват военните напрежения в района, от това могат да произтекат само негативни неща“, посочи той

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *