Любен Дилов: Второ служебно правителство ще изкара хората на улицата

Любен Дилов: Второ служебно правителство ще изкара хората на улицата

След 11 юли страната ни трябва да има редовно правителство. Ако отново има служебен кабинет, това означава още три месеца президентът да управлява пряко и сам да си организира изборите. Това е достатъчно основание да изкара хората на улиците. Извършиха се толкова безумия, че гневът в един момент ще ескалира. Служебният кабинет е прекалено безпардонен и бърка функциите си, но това го отдавам на президента. Това обявиха пред журналисти от Велико Търново Любен Дилов и Димитър Николов – кандидати за народни представители от Коалиция ГЕРБ-СДС съответно от Бургас и старопрестолния град.

Двамата ще подемат инициатива за директна финансова подкрепа на традиционни медии, които са засегнати икономически от COVID-кризата. По този начин ще бъде стимулирана авторската журналистика, която в момента е под заплаха. Репортерите в тези медии са на две първи линии – и в отразяването на пандемията, и в борбата срещу фалшивите новини, посочи Димитър Николов. Двамата с Любен Дилов припомниха, че подобна готовност е имало още в 45-то Народно събрание. Сегашната инициатива бе обявена на дискусия за фалшивите новини и стимулиране на авторската журналистика.

„В предишния Парламент с колеги смятахме, че можем с подкрепата на гилдията в цялата страна да поискаме реализирането на тази идея от правителството, без значение кое е то. Философията е леко да насърчим тези медии, които пускат реални и отговорни новини и да им дадем подкрепа пред тези, които разпространяват жълти и фалшиви новини“, каза Любен Дилов-син. Той призна, че е рисковано, тъй като може да срещнат упрек по отношение на това кой ще определя коя медия каква е, но уточни че има достатъчно обществено допустими и прозрачни критерии – собственост, тираж, популярност, откога съществува, брой журналисти.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Бургас уточни, че умните държави вече подкрепят финансово сериозните си медиите си и не защото ги купуват, а защото разчитат на тях. За пример той даде кампанията за ваксиниране – каквато в момента няма и ще заяви, че само след месец два ще берем горчивите плодове на това. По думите му за подобен род кампании всяко правителство разчита на сериозните и авторитетни медии, защото те са реалните преносители на важните послания. Чрез тях, а не чрез сайтовете на министерства, хората могат да разберат, че наистина понякога е въпрос на живот и смърт да предприемеш нещо, допълни Любен Дилов.