Лондон събира министри на правосъдието от цял свят за руските престъпления в Украйна

Лондон събира министри на правосъдието от цял свят за руските престъпления в Украйна

Британската столица Лондон ще бъде домакин на международната среща на министрите на правосъдието от цял свят с акцент върху руските военни престъпления в Украйна, пише БНР.

Разследването на предполагаеми военни престъпления в Украйна е първа точка в дневния ред на планираната през март среща ни високо равнище в Lancaster House, която е част от комплекса на Министерството на външните работи. Домакин на срещата е британският министър на правосъдието Доминик Рааб заедно с неговия нидерландски колега.

На срещата ще бъде изслушан прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан за работата на съда и ролята на международната общност в подкрепа на неговите разследвания. В момента Хан разследва обвинения, че руски войници са извършили военни престъпления след нахлуването в Украйна. Киев твърди, че украински цивилни са били екзекутирани, а жени – изнасилвани.

Доминик Рааб заяви, че руските войски трябва да знаят, че не могат да действат безнаказано и че Великобритания ще подкрепя Украйна, докато не възтържествува справедливостта. Рааб допълни, че международната общност трябва да подкрепи по най-убедителен начин Международния наказателен съд, за да могат военнопрестъпниците да бъдат подведени под отговорност за зверствата, на които сме свидетели.