Лихвите нагоре: Кредитите поскъпват – откога и с колко?

Лихвите нагоре: Кредитите поскъпват – откога и с колко?

Поскъпване на кредитите заради високата инфлация. Повишения от Европейската централна банка лихвен процент с безпрецедентните 0,75 пункта повлича и лихвите по кредитите. Физическите лица ще усетят ръста най-рано в края на годината, прогнозират финансови анализатори, цитирани от bTV.

От началото на октомври Българската народна банка увеличи основният лихвен процент с 0,5 пункта за първи път от 2016 г. насам, а някои търговски банки у нас вече предприеха корекции по лихвите за юридически лица.

На този фон проста сметка показва, че ако дължим на банката 200 000 лева, при повишаване на лихвата от 1%, ще трябва да платим 100 лева отгоре.

Динка Динева е изтеглила потребителски кредит от 10 000 лева за десет години. Остават още пет години, в които жената ще внася по 120 лева месечно към банката. Живее с 500 лева пенсия и е притеснена от повишаване на лихвите

Ако вноските по кредита ѝ скочат, Динка ще свие другите разходи, а според финансови анализатори, добрата новина е, че се очаква ръст и по лихвите на депозитите.

„Моят съвет към хората, които имат кредит, е да преразгледат отново разходите си, така че да предвидят повишаването на вноската. Всеки може да отвори договора си с банката и да види как точно се формира неговата лихва, с кой индикатор и да види данните за него“, каза финансовият анализатор Недялко Нестеров.

В „Тази сутрин“ по bTV банкерът Левон Хампарцумян даде пример със Съединените щати, където в момента за 30-годишен кредит, лихвите са средно около 7%. Експертът уточни, че са възможни такива стойности и у нас.

„Инфлацията, която е първопричина за вдигането на тези лихви, започва по същия начин да помпа доходите на хората, но малко по-късно. Те са последното нещо, което се вдига. Но днешните 100 лева ще бъдат по-скъпи от утрешните сто лева“, обясни банкерът.

Експертите са категорични, че за да се овладее инфлацията в Европа, лихвените проценти ще растат още.