НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Липсата на лекарства: Тежки санкции и отнемане на лицензи грози нарушителите

Тежки санкции и отнемане на лицензи. Това ще са наказанията, ако проверка на здравните власти установи нарушения, довели до липсата на важни лекарства в аптечната мрежа в страната. Това заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев във Видин, цитирано от DarikNews.bg.

Той уточни, че се проверява дали в аптеките, в които има липси, са заведени искания към търговците на едро. „И те, ако ги имат в складовете, дали изпълняват исканията на аптеките. Ако това не се случва, ще има санкции, а ако се хване такъв търговец, ще се отнема лицензът“, категоричен беше министърът.

„Мобилизиран е целият отдел на Изпълнителната агенция по лекарствата, като от днес включихме в проверките и екипите на Районните здравни инспекции в страната. Проверяваме наличността и активизирахме българските прозводители специално за антибиотиците. Проблемът е в европейски мащаб. По информация, която получихме тази сутрин, проблем с антиобиотиците има в 25 от 27-те европейски държави. Сезирали сме Европейската комисия и Агецията Ема за липсата на медикаменти. Много от субстанциите, които се използват за тяхното производтсво, идват от Китай и от Индия. Не може да се говори само за реекспорт. За него трябва да имаме внос“, каза Меджидиев.

„Задължително ще бъде да стартираме законодателна инициатива. Системата СЕСПА не осествява цялостен контрол върху всички продукти. Ще искаме да променим част от закона за тази наредба, за да може да обхване по-голям брой от медикаментите. Проверяваме всички наличности по складовите ни бази при търговците на едро и това какви заяви има постъпили от аптеките“, допълни той.

„Ще се постараем животоспасяващите лекарства да бъдат осигурени“, твърди здравният министър.