Лидерите на Гърция, Кипър и Египет обсъдиха общи енергийни проекти

Лидерите на Гърция, Кипър и Египет обсъдиха общи енергийни проекти

Тристранна среща на върха между Гърция, Кипър и Египет се провежда в Атина. Основна тема на разговорите бяха съвместни енергийни проекти, както и развитието на отношенията между ЕС и Египет.

Гърция, Кипър и Египет започват изграждане на подводен кабел за пренос на енергия от възобновяеми източници, което е първата подобна структура в Средиземноморието.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подчерта, че този източен средиземноморски енергиен коридор дава сигурност на енергийните доставки в региона и към страните от Европейския съюз.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси обърна специално внимание, че сътрудничеството с Атина обхваща не само енергетика, но и анализ на политическата обстановка, като общо е становището на трите страни, че кризата в Сирия трябва да се реши само по пътя на дипломацията.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис отново отправи обвинения срещу Турция за ескалиращо напрежение и незачитане на международното право.

В обща декларация на лидерите на трите страни се подчертава решението им да работят върху проекти от общ интерес, както и в пълно сътрудничество за запазване на мира и зачитане на международното право в региона.