Лекарството срещу COVID-19 идва у нас по Великден

5000 опаковки от препарата хидроксихлорохин, който дава добри резултати в лечението на заразени с коронавируса, ще пристигнат у нас около Великден. Лекарството ще бъде предоставено само на болниците по заявка, съобщиха от фармацевтичния бранш.

Причината е, че медикаментът няма разрешително за употреба в България. Затова може да бъде отпускан само по условията на Наредба 10 на министъра на здравеопазването, според която лекарствените продукти без разрешително и регистрация в страната могат да бъдат предоставяни само на лечебни заведения за конкретни терапии.

На малко по-късен етап ще започне и производството на друг медикамент – хлорохин, за който също има сведения за много добър ефект при лечението на заразени с COVID-19. Причината за по-късния старт е, че в момента в световен мащаб няма достатъчни количества лекарствени субстанции.

И двата медикамента ще бъдат пуснати в аптеките, чак след като получат регистрация у нас.

Към момента България е подписала договори за доставка на хлорохин и хидроксихлорохин с Китай, Тайван и Индия. Все още не е ясно кога те ще пристигнат у нас заради масовите заявки от цяла Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Ирландският премиер Лео Варадкар се връща към лекарската практика
Next post Губернаторът на Илинойс обмисля дали да въведе вечерен час