Лекари молят Борис Джонсън да не затваря хората над 70 г.

Мерките за самоизолация трябва да се облекчат за здравите хора над 70 години, защото задържането им в домовете им вреди на психичното им здраве, предупредиха високопоставени лекари премиера Борис Джонсън, пише британският вестник The Times.

Британската медицинска асоциация (БMA) и Кралската колегия на личните лекари се намесиха, че възрастта сама по себе си не трябва да определя способността на хората да продължат с ежедневието си, когато правителството започне да облекчава ограниченията заради коронавируса.

Около 1,8 милиона „клинично уязвими хора“ са предупредени, че трябва да останат затворени в домовете си най-малко 12 седмици, като някои министри заявиха, че може да се наложи те да останат у дома, докато не бъде приложена ваксина, което може да отнеме година или повече, информира „Фокус“.

Те включват хора „на възраст 70 и повече години, независимо от медицинските състояния“ и тези „под 70 години с определени придружаващи заболявания“.

Но в изявление БМА казва: „Тотална забрана за някаква група от населението ще бъде дискриминационна и неприемлива.

„Лекарският съюз заяви, че правителството трябва да гарантира, че „лицата с най-висок риск от инфекция са защитени“, но добави: „Това трябва да се основава на индивидуален риск, който ще се прилага за всички възрасти, а не за произволна възраст от 60 или 70 години.“

Снощи бащата на Джонсън, Стенли, го призова да прекрати навреме ограниченията за 80-ия му рожден ден през август, когато се надява да се изкачи на връх Килиманджаро, за да събере пари за благотворителната цел „Спаси азиатския слон“. „По-скоро се надявам, че те ще облекчат ограниченията във времето“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post САЩ инжектираха $500 млрд. в дребния бизнес заради коронавируса
Next post Германия призова за предпазливост при вдигането на забрани за пътуванията