Лекари молят Борис Джонсън да не затваря хората над 70 г.

Лекари молят Борис Джонсън да не затваря хората над 70 г.

Мерките за самоизолация трябва да се облекчат за здравите хора над 70 години, защото задържането им в домовете им вреди на психичното им здраве, предупредиха високопоставени лекари премиера Борис Джонсън, пише британският вестник The Times.

Британската медицинска асоциация (БMA) и Кралската колегия на личните лекари се намесиха, че възрастта сама по себе си не трябва да определя способността на хората да продължат с ежедневието си, когато правителството започне да облекчава ограниченията заради коронавируса.

Около 1,8 милиона „клинично уязвими хора“ са предупредени, че трябва да останат затворени в домовете си най-малко 12 седмици, като някои министри заявиха, че може да се наложи те да останат у дома, докато не бъде приложена ваксина, което може да отнеме година или повече, информира „Фокус“.

Те включват хора „на възраст 70 и повече години, независимо от медицинските състояния“ и тези „под 70 години с определени придружаващи заболявания“.

Но в изявление БМА казва: „Тотална забрана за някаква група от населението ще бъде дискриминационна и неприемлива.

„Лекарският съюз заяви, че правителството трябва да гарантира, че „лицата с най-висок риск от инфекция са защитени“, но добави: „Това трябва да се основава на индивидуален риск, който ще се прилага за всички възрасти, а не за произволна възраст от 60 или 70 години.“

Снощи бащата на Джонсън, Стенли, го призова да прекрати навреме ограниченията за 80-ия му рожден ден през август, когато се надява да се изкачи на връх Килиманджаро, за да събере пари за благотворителната цел „Спаси азиатския слон“. „По-скоро се надявам, че те ще облекчат ограниченията във времето“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *