Лекарите ще получат по 10 лева и за вече поставените ваксините

Лекарите ще получат по 10 лева и за вече поставените ваксините

Лекарите, които досега са извършили ваксинация, също ще получат по 10 лева за всяка една поставена доза. Това заяви в „Денят започва“ д-р Николай Брънзалов – заместник-председател на БЛС и член на Ваксинационния щаб, след като вчера стана ясно, че ще бъдат отпуснати средства за всички медици, които осъществяват ваксинация на населението.

Той уточни, че има практика да са заплаща за поставена ваксина, когато е по национална програма.

По думите му логистиката на ваксина на COVID е доста по-сложна от всички останали. „Чувате за фризери на -80 градуса, разпределение, с коли на вътрешните работи се осъществяват съответните експорти, защото е важно“, подчерта членът на Ваксинационния щаб.

В един флакон пък се съдържат по няколко дози и така при отварянето му трябва да има съответния брой желаещи да се ваксинират, за да не се изхвърли. „Дозите са в едно флоконче на „Пфзайзер” 5. Може би най-скоро вече ще станат 6. Аз пред кабинета трябва да имам минимум 6 пациента, за да го отворя, за да не остава доза от него. При ваксината на „Модерна“ нещата стоят още по-сложен начин – там в едно флаконче има 10 дози.“, подчерта той.

„За да се осъществи правилно, рационално ваксинирането на всички желаещи граждани на България ще бъде положен много труд, не само медицински, защото ние трябва да ги издирим тези хора, да им направим съответния график, часове за записване, да бъдат прегледани преди поставянето на ваксините и ако бъдат здрави, чак тогава да им я поставим, преди това трябва да им дадем информирано съгласие“, припомни процесът по ваксиниране той.

Заместник-председателят на БЛС е категоричен, че всеки сам трябва да вземе решение дали да се ваксинира. „Аз не мисля, че е лошо да се убеждава населението в момента да се поставя ваксина, но в никакъв случай няма да вляза в този алгоритъм, че аз ще убеждавам някой да си поставя ваксина срещу една инфекция, която обърка света, за да получа някакви средства“, каза Брънзалов.

„Нека да приключи проверката и ние ще се съобразим с нея, обаче като лекар и човек не мога да се съглася, че в такъв град като Сандански, след като са останали 6 ваксини, се отзовали само 6 общински съветници“, каза членът на Ваксинационния щаб по повод нарушения ваксинационен план в града.

По думите му винаги има риск да остане някаква част от флакончето с няколко дози ваксини и ръководителят на съответното лечебно заведение да може да намери на кой да ги постави. Този риск винаги съществува. Ръководителят на лечебното заведение трябва да си изготви някакъв план за собственото действие на лечебното заведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.