Лекарите в Италия настояват за национална карантина

Лекарите в Италия настояват за национална карантина

Италия трябва да въведе карантина в цялата страна, за да овладее нарастващия брой коронавирусни инфекции, предупреди в неделя ръководителят на националната асоциация на лекарите (FNOMCeO).

„Ако приемем цифрите от тази седмица като тенденция и приемем, че в бъдеще ще се движат с тези темпове без допълнителни увеличения, ситуацията след месец ще бъде трагична“, заяви председателят на асоциацията Филипо Анели пред италианската информационна агенция АНСА.

В неделя Италия съобщи за 32 616 нови инфекции, което е рекорд спрямо близо 40 000 в събота (неделният брой е по-нисък като брой заради по-малките тествове през почивните дни – бел.авт). С това общият брой на случаите нарастна до 935 104, а 331-те допълнителни смъртни случая доведоха до общ брой на загиналите до 41 394. Пациентите в интензивно лечение пък нарастнаха до 2749, което е с 42% повече спрямо предходната седмица.

Въпреки жертвите обаче, правителството на премиера Джузепе Конте се противопостави на призивите за въвеждането на национална карантина. Целта беше предотвратяване на икономически колапс. Все пак той въведе тристепенна система от вирусни ограничения, спрямо която местна каранитна бе разрешена само в четири региона: Ломбардия, Пиемонт, Вале д’Аоста и Калабрия.

В други региони бяха приложени по-леки мерки, изразяващи се единствено в спазване на вечерен час, затваряне на музеи и преминаване към дистанционно обучение в гимназиите и висшите учебни заведения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *