Левон Хампарцумян за офшорните сметки: Не е укоримо, нито е престъпление

Левон Хампарцумян за офшорните сметки: Не е укоримо, нито е престъпление

„Наличието на офшорни сметки само по себе си не е престъпление, нито е укoримо. Но ако се намерят причинно-следствени връзки за  състав престъпление, това е друго. Възможно е нещо да е законно, но да е етично да не е приемливо за обществото. За един политик това е важно ”, заяви банкерът Левон Хампарцумян в ефира на NOVA.

Той обясни и защо хората прибягват към офшорни сметки. Причините, според банкера, могат да бъдат много – проблеми в семейните отношения или желание за по-силна защита на средствата.

„Ако е някакъв голям индустриален проект, в който данъците на различните участници не са еднакви, отиват в такава офшорна сметка и нещата се изравняват. Има нещо, което големите корпорации правят – трансферно ценообразуване, от глобална операция събират парите си там, където могат да платят най-нисък данък. Ако един човек цял живот е бил на държавна служба и един ден се събужда необяснимо богат с неща, които изглеждат напълно легални – може да е измислил бизнес, но в повечето случаи не е така. Затова съществуват данъчни и всякакви други служби”, обясни Хампарцумян.

По думите му има процедури – деклариране на произход, банката трябва да се убеди, че декларацията е достоверна. Има и списъци, които дават възможности да се проследят имена на нежелани компании и личности, санкционни списъци, всичко това включва изучаване на клиента си и има проследимост, уточни още банкерът.