Курц отрече обвиненията на австрийската спецпрокуратура

Курц отрече обвиненията на австрийската спецпрокуратура

Австрийският канцлер Себастиян Курц отрече обвиненията на специализираната прокуратура във Виена, че той и неговата партия са организирали публикуването на социологически проучвания в полза на канцлера и неговата Народна партия в местен таблоид.

Прокуратурата обвинява канцлера, че е знаел за схемата, при която таблоидът „Oesterreich“ публикува манипулирани позитивни за него и партията му социологически данни, а финансовото министерство под ръководството на партията на Курц публикува рекламни съобщения в изданието за милиони евро.

„Няма никакви доказателства за мое лично участие в някаква схема“, заяви Себастиян Курц в първото си интервю, след като прокуратурата влезе в партийната централа и канцлерството.

„Защо трябва да знам или дори да предполагам, че става дума за някаква схема, а още по-малко да участвам в нея, когато социологическа агенция публикува данни в ежедневник по поръчка на финансовото министерство“, попита Курц в интервю за австрийската обществена телевизия ОРФ.

Според него обвиненията са насочени срещу сътрудници на финансовото министерство. Курц не вижда причина да подаде оставка, но опозицията обмисля внасянето на вот на недоверие срещу канцлера.