Куркумата помага срещу 8 болести

Куркумата помага срещу 8 болести

Куркума (Curcuma longa) e многогодишно растение с разклонени кафяви корени, а вътрешността е с оранжев цвят и специфична миризма.

Корените се използват повече като лекарство, отколкото като кулинарна подправка.
Куркумата съдържа активно действащо вещество куркумин, благодарение на което дрогата представлява „чудо“ на природата и се характеризира с предимства, които се допълват и от богатото съдържание на витамини от група В, вит.С, К, цинк, калций и други.

Куркумата се отличава преди всичко със своето антиоксидантно действие, съчетано с антибактериалната й активност. Като допълнителна характеристика на куркумата се изтъкват хепатопротективното и противоязвеното й действие. Едновременно с това, куркумата оказва противовъзпалителна активност чрез понижение нивата на хистамина и простагландините, които провокират възпалителните процеси в организма. Куркуминът оказва противосъсирващо действие и се явява надеждно средство срещу исхемичния инсулт и инфаркта на миокарда.

Най-новите проучвания показват, че куркуминът потиска растежа на злокачествено изродените клетки като най-подчертан е този ефект при левкемията у децата. Куркумата в качеството си на лечебно средство намира широко приложение, което не е известно не само на широк кръг читатели, но и на медици. Затова считаме, че е от голяма полза да се знае, куркумата е извънредно полезна и същевременно безвредна билка като хранителна добавка и спомагателно средство при най-различни болестни състояния, така и при напълно здрави хора с оглед повишаване на здравословният си статус. Като спомагателно лечение куркумата може да бъде използвана при следните заболявания:

Язвена болест: Куркумата повлиява благоприятно оздравителния процес като спомага за намаляване на стомашната секреция, ускорява регенерацията на лигавицата на стомаха.

Улцерозен колит/вкл. болестта на Крон/: Куркумата подпомага защитните сили на организма, които в голяма степен зависят от състоянието на тънките и особено на дебелите черва, където се смята, че е локализирана основната част от имунната система. Допуска се, че лечебният ефект се дължи на способността на куркумина да потиска възпалителният фактор NF- карраВ.

Диабет от II тип: Куркуминът понижава нивото на кръвната захар главно като нормализира нейните нива и е в състояние в редица случаи напълно да измести антидиабетичните средства, особено в комбинация с годжи-бери и канела.

Хроничен панкреатит: Куркумата потиска възпалителния процес в панкреаса чрез въздействие върху неговите ензими, като по такъв начин води до ремисии.

Ревматоиден артрит: Въздействието върху ревматоидния артрит се дължи на наличието на цинк в куркумата и на самия куркумин. Аналогично е действието и по отношение на хроничния увеит, особено ако се комбинира куркумин с кортикостероиди.

Сърдечно-съдова система: Куркумата оказва благоприятен ефект върху атероматозния процес, като понижава лошия холестерол и едновременно повишава нивото на добрия, понижава стойностите на тромбоцитите. Благодарение на богатото съдържание на вит. В6 в куркумата, нивото на хомоцистеина, който е непосредствен вредител на съдовата стена, рязко се намалява. Само за около една седмица ползване на куркума е в състояние да намали лошия холестерол с около 11%, а добрия да се повиши с 30%.

Противотуморно действие: В условия на експеримент върху животни е установено, че при рак на дебелото черво, млечните жлези, панкреаса, простатата и левкемия у деца, куркумата потиска растежа и развитието на злокачествени клетки. При пациенти с вродена форма на полипоза на дебелото черво, лекувани с куркума и кверцетин в продължение на 6 месеца, полипите са изчезнали в 60% от пациентите, а при останалите – полипите са намалили дължината си с 50%. Куркуминът в комбинация с броколи спира развитието на рака на простатата и на гърдата в продължение на 8-12 месеци.

Куркуминът е показал лечебен ефект при муковисцидозата – едно много тежко генетично заболяване. Наблюдавани са значителни подобрения и при болни от псориазис, лекувани с куркума.

Болестта на Алцхаймер: Колкото и невероятно да звучи, проучванията показват, че куркуминът предпазва мозъка срещу производството на протеин при болестта на Алцхаймер чрез включване на един ген, който кодира производството на антиоксидантни протеини, предпазващи мозъка срещу оксидативната вреда от свободните радикали. Това окисление се смята за ключов фактор за стареенето и отговаря за невродегенеративните заболявания, вкл. деменцията като болест на Алцхаймер.

В заключение: Употребата на куркумата е от особена полза не само за болни, но и за здрави лица, с изключение на бременни и кърмачки. Не са установени странични ефекти дори при продължителна употреба в оптимални дози от порядъка на 1/2 до 1 лъжичка куркума на прах дневно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *