НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Кръчмари на бунт срещу маските в Италия

Собствениците на дискотеки в Италия се разбунтуваха срещу решението на правителството заведенията им да бъдат затворени поне до 7 септември поради опасност от превръщането им в заразни огнища на коронавирус. Строгата мярка се прилага от днес както в морските и планинските курорти на страната, така също и в населените места, като контролът на спазването й е поверен на специални полицейски патрули. Те могат да наказват нарушителите на правителствената заповед с глоби от 5 до 15 хил. евро, а при рецидив – със затваряне на локала завинаги.

Засега протестът е само словесен, тоест заключава се в изявления пред медиите на засегнатите и в нарочното писмо на Синдиката на съдържателите на нощни заведения до всички Регионални административни трибунали в страната, компетентни по щекотливата материя. В документа се подчертава, че на практика правителственото решение е наказателна акция срещу собствениците на дискотеките, тъй като мярката е единствено в тяхна вреда.

Просто защото групи от хора се събират на много места, където опасността от заразяване с коронавирус е неимоверно голяма, но за опасни са нарочени само нощните локали за танци и забава. Ето защо синдикатът призовава магистратите от регионалните административни съдилища веднага да отменят правителствената заповед като нецелесъобразна и вредна за сектора, в който си изкарват хляба хиляди хора. Но в сряда протестът ще премине в демонстрация по улиците на Рим, като участниците в нея настояват да бъдат приети от министъра на икономическото развитие Стефано Патуанели. От него те смятат да поискат или незабавна отмяна на забраната и отваряне на дискотеките, или сериозни обезщетения за пропуснатите от тях ползи до края на летния сезон.

В защита на собствениците на нощни локали се обявиха десетки политици от десницата, начело с губурнатора на северната област Венето – Лука Зая. В изявление пред репортери той подчерта, че като студент се бил издържал сам и то благодарение единствено на възможността през лятото да работи в дискотека.

Лука Зая посочи тая и още куп причини тези заведения да не бъдат затваряни, поне докато продължават да работят ресторантите, кафенетата и т.н. А сенаторката от десница и предприемачка, известна още като една от изгорите на Берлускони, Даниела Сантанке обяви на всеослушание, че няма да затвори дискотеката си в морския курорт „Форте дей Марми“, дори това да й струва много пари и даже арест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *