Кръчмари връчват ключовете на ресторантите си на кметовете

Кръчмари връчват ключовете на ресторантите си на кметовете

Десетки собственици на ресторанти, пицарии и кафенета в Италия започнаха да събират и да връчват ключовете на заведенията си на кметовете на населените места, където работят.

Причината за масовата акция – протест на ресторантьорите, готвачите и барманите е все по-ясно очертаващия се напоследък пред тях фалит заради спуснатите вече два месеца кепенци на кръчмите им и перспективата те да останат така най-малкото до 1 юни. Нещо повече – работещите в сектора са отчаяни и от мерките, които трябва да спазват след тази дата за борба със заразата – увеличаване на разстоянието между масите, водещо до съкращаване на клиентелата поне наполвина, допълнително оборудване за изолация на гостите, непрекъсната дезинфекция на помещенията, задължително носене на предпазни маски от персонала и т.н.

В символичния протест се включи и звездата на италианската кухня Джанфранко Висани, който е собственик на озвездения от гида „Мишлен“ ресторант „Баски“ в намиращото се североизточно от Рим едноименно градче. Висани предаде ключа на заведението на кмета на населеното място Дамяно Бернардини и му обясни, че ако ресторантът не отворел врати през следващите дни, той щял да бъде принуден да го закрие заради натрупаните огромни загуби. Именитият „шеф“ обясни също така на присъстващите на срещата му с кмета репортери, че щетите в сектора за двата месеца карантина са повече от 39 млрд. евро и ако не бъде подпомогнат от държавата, той е осъден на изчезване. „Италианската кухня, е онова лустро, което лъска имиджа на страната ни навсякъде по света наред с модата и фераритата – затова ще бъде непростимо да я погребем!“ – подчерта пред слушателите си известния и с остър език ресторантьор.

Междувременно кръчмарите в южната италианска област Калабрия обявиха, че от 1 май, техните заведения ще заработят отново, въпреки нарежданията на правителството това да се случи чак на 1 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *