Кристалина Георгиева: Трудностите за световната икономика предстоят

Кристалина Георгиева: Трудностите за световната икономика предстоят

Глобалната икономика е в началото на своето възстановяване, но най-трудното може би тепърва предстои, предвид нелеката задача на политиците да направят необходимите структурни промени за справяне с икономическите щети в резултат на пандемията, сподели пред списание Barron’s Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд.

Миналата година световната икономика се сви с 3.5 % – най-сериозният спад в мирно време от Голямата депресия до днес. Но той беше далеч не толкова сериозен, колкото МВФ прогнозира миналата есен, когато политиците по света оповестиха фискални мерки за подкрепа на стойност от почти 16 трилиона щ.д. и допълнителни 9 трилиона щ.д. под формата на парични облекчения, които положиха солидна основа и не допуснаха срив на световната икономика. Принос за този резултат има и бързото създаване на ваксини, както и обстоятелството, че светът се научи да функционира по-добре в условията на пандемия.

„Колкото и ужасна да беше 2020 година, тя може би беше по-лесната част от задачата пред нас“, казва Кристалина Георгиева в интервю. „Разрешаването на проблемите, справянето с пораженията и преминаването към по-приобщаващ и зелен растеж – това е най-голямото предизвикателство, пред което ще се изправим. Трябва да бъдем решителни и да направим света по-устойчив, защото тази пандемия няма да бъде единственото сътресение, което ни очаква в бъдеще.“

Списание Barron’s разговаря с Кристалина Георгиева, която за втори път е включена в класацията на 100-те най-влиятелни жени във финансовия сектор на САЩ, за възстановяването на световната икономика и задаващите се рискове, необходимите структурни промени и уроците от тази пандемия, които ще трябва да научим за следващата криза.