Криптокралицата Ружа уредила бягството си години преди ФБР да тръгне по петите й

Криптокралицата Ружа уредила бягството си години преди ФБР да тръгне по петите й

Опасни наемни убийци, наркотрафиканти, крадци, атентатори и финансови измамници. Списъкът с най-издирваните престъпници от ФБР е изключително дълъг. За колко от тях към днешна дата може да се каже, че са живи, не е ясно. Сигурно е само, че голяма част са успели да напуснат страната броени дни преди белезниците да щракнат на ръцете им.

Въпреки че звучи като сценарий за филм, сред имената на закоравелите бандити, чиито досиета преливат от криминални прояви, се нарежда и това на българката Ружа Игнатова. Тя доказа на американските власти, че те са напълно безсилни да я изправят на подсъдимата скамейка въпреки стотиците събрани доказателства срещу нея и OneCoin, пише „168 часа“.

Точно три години и шест месеца след нейното изчезване ФБР продължава да бъде в задънена улица. Десетките арестувани, защитеният свидетел и делата срещу няколко души от компанията не успяха да дадат отговор на най-важния въпрос: „Къде е кралицата на криптовалутите в момента?“

Едно обаче е сигурно – Ружа е уредила своето бягство от американското правосъдие години преди ФБР да разбере с кого точно си има работа. Вътрешните хора и записващите устройства, с които тя подслушва най-приближените си, й помагат да разбере точно в кой момент е време да си събере багажа и да напусне САЩ.

„Тя ми каза, че аз не трябва да се страхувам и че всичко ще бъде наред“, спомня си брат й Константин пред съда първите й думи.

Без никой да подозира, още тогава криптокралицата започнала да организира своето бягство много внимателно. Не споделила за намерението си на никого. Само няколко дни след като чула записа с нейния бизнес партньор и приятел Гилбърт Армента, от който става ясно, че се готви да я предаде на ФБР, тя се обадила на брат си, за да му постави сериозна задача. Той бил задължен да изпрати имейли на всички, намиращи се на ръководни позиции в компанията.

„Трябваше да се видят с нея в къщата й“, обяснява Игнатов пред съда.

Константин веднага започнал да кани шефовете в OneCoin на спешна среща при сестра му.

„Всички дойдоха още в същия следобед в дома й – спомня си той. – Един след друг те се виждаха с нея.“

Ружа задължително провеждала разговорите в кабинета си при пълна дискретност. На никого не споделяла какво точно обсъжда с най-високопоставените си служители в компанията. През това време Константин бил в същата къща, но седял в кухнята. Пред съда той е категоричен, че не е взел абсолютно никакво участие в нито един от организираните разговори.

Те се провеждали така, че никой освен сестра му и нейният събеседник в стаята да не знае каква е била темата помежду им. Факт е, че дори след изчезването на Ружа и започналото разследване срещу компанията, никой от приближените й не е правил опит за бягство. Дори най-големите перачи на откраднатите от инвеститорите милиарди са се явили веднага, когато са били повикани от властите за разпит.

Няма данни хора като адвокат Марк Скот, Амер Абдулазил или Себастиан Грийнууд да са търсили начини да напуснат пределите на страните, в които живеят, за да избягат от правосъдието. Въпреки че за част от тях категорично е доказано, че са били едни от най-близките хора на криптокралицата, те са предпочели да бъдат съдени, отколкото да се спасят.

Соченият за дясна ръка на Игнатова – юристът Марк Скот, все още опитва да докаже, че няма съпричастност към създаването и развиването на фалшивата криптовалута OneCoin. Ако не успее да направи това, той най-вероятно ще лежи в затвор дълги години.

Мистерия остава защо само и единствено нашенката се спасява от ФБР, което и до днес я издирва под дърво и камък. Интересно е и какво е споделила тя на всеки един от високопоставените служители, присъствали в нейния кабинет броени дни преди тя да се „изпари“ завинаги.

Може само да се гадае дали Ружа ги е предупредила, че скоро започва разследване срещу нея и OneCoin, в което техните имена задължително ще попаднат. Ако основната тема на разговор е била точно тази, най-вероятно криптокралицата е дала нареждания в най-кратки срокове да бъдат скрити важни следи за пирамидалната схема, които могат да я уличат. За тази цел са били ангажирани и най-добрите специалисти, с които българката е работила, преди да изчезне.

Не е ясно дали най-приближените й са успели да направят всичко това, тъй като разследване все пак беше проведено, а мнозина от организацията бяха изправени на подсъдимата скамейка.

Абсолютен факт е обаче, че ако те са действали бързо по прикриването, към днешна дата ФБР има ограничена информация за мащабите, в които е била огромната измама.

Най-вероятно и сумата от 4 млрд. долара, за която се твърди, че е спечелена от компанията, съвсем не е такава, а много по-висока.

Възможно е част от парите, държани в различни банки и сейфове, Ружа да е взела със себе си преди изчезването. Криптокралицата не е пропуснала да се погрижи и за унищожаването на документи, в които са присъствали нейното име и тези на перачите й.

Какво обаче прави Игнатова веднага след като приключва с тайните срещи в дома си?

Тя отново вика Константин при себе си, за да му постави нова задача.

„Каза ми, че иска да й резервирам полет за два дни по-късно до Виена – спомня си брат й пред съда. – Обясни ми, че ще пътува дотам, но ще се върне много скоро. Допълни, че не трябва да се притеснявам и просто да запазя спокойствие.“

Поръчката от нея веднага била изпълнена. Още същия ден Игнатов купил билет до Виена. 24 часа по-късно сестра му отново го потърсила. Обадила му се, за да му каже, че иска още един билет, но този път до Атина. Трябвало да бъде резервиран на същата дата, на която бил запазен и този до Виена.

„Попитах я дали иска да отменя пътуването до Австрия, но тя ми каза, че не иска – спомня си той. – Започна да крещи, повтаряйки, че има нужда и от двата полета. Така бяха запазени и двата. Не отмених нито един от тях.“

На уречената дата Ружа и един от нейните охранители излетели за Атина. От пътуването се завърнал само бодигардът. Той се прибрал още същата вечер.

Веднага след това станало ясно, че компанията, създадена и ръководена от нея, е на път да се разпадне, а криптокралицата е изчезнала безследно. Разследванията срещу конкретни хора не закъснели. Те обаче отнели няколко месеца на властите, за да съберат доказателства. Така през есента на 2018 г. адвокат Марк Скот е арестуван. Само два дни след като белезниците щракнали на ръцете му, братът на криптокралицата научил за това.

„Служители на OneCoin го написаха в чат групи, които организацията имаше“, обяснява той пред съда.

Неговото задържане станало сериозна причина за притеснение у част от колегите му. Паниката бързо обзела хора, пряко свързани с адвоката. Една от тях например била жена, работеща в офиса на OneCoin в България.

„Дойде много паникьосана, направо полудяла – спомня си Константин. – Каза ми, че вече е „прецакана“, защото името й е във всички документи с Марк Скот и след като са го хванали него, най-вероятно тя ще бъде следващата. Обясни, че ще има много проблеми.“

Затова тя отишла в офиса на адвокатската кантора.

„Пак беше в паника, но този път много съсредоточена – спомня си той. – Искаше от адвокатите да й предадат всички документи на OneCoin, за да може да ги прегледа и да открие в кои името й стои до това на Марк Скот, за да ги унищожи. Същото беше направила и с документите, които се намираха в дома й.“

Тя обяснила на Константин, че папките в къщата й били изгорени. Тези, които искала сега обаче, не успяла да вземе. Адвокатите я успокоили, че вече са ги преместили на сигурно място.

Много преди Ружа да изчезне безследно, властите вече са надушили, че нещо с криптовалутата не е наред. Така например през октомври 2016 г. ФБР разследва компанията във Великобритания RavenR. Тя отново била собственост на нашенката, а офисът й бил разположен в Централен Лондон. Служителите, работещи там, предпочели да „оттеглят“ доверието си от криптокралицата, когато разбрали, че може да бъдат осъдени за това, което правят.

Според брата на Ружа в RavenR работели около десет души. Сред тях били имена като Дънкан Артър, Джоана Алинсън, Гари Гилфорд, Макс Бон Арин, Наджиб Касис и двама руснаци – Антон и Анатолий. Част от изброените тогава изпратили имейл до адвоката Марк Скот, който получил писмото на 13 октомври 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *