НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Кралица Елизабет II бе погребана в Уиндзор

Британската кралица Елизабет II бе погребана с частна служба в най-тесен семеен кръг в църквата „Сейнт Джордж“ в Уиндзор, съобщи БНР.

Това беше последният акт от един дълъг и емоционален ден за членовете на кралското семейство, със стотици хиляди излезли по улиците да следват процесиите и милиони по цял свят, наблюдавали погребението по телевизията:

Последната церемония от цялото тържествено държавно погребение не бе предавана по телевизията и бе без присъствието на журналисти.

Около 23 часа българско време на официалният сайт на кралското семейство бе пуснато кратко съобщение, че Елизабет Втора е погребана до нейния съпруг принц Филип.

Както посочиха по-рано от Бъкингамския дворец: „Това е дълбоко лично семейно събитие и подробности за него няма да бъдат разпространявани официално“.

Ковчегът с кралицата е бил спуснат в гробницата в мемориалния параклис „Крал Джордж Шести“, който е част от църквата „Сейнт Джордж“.

В този параклис, който е пристройка към църквата от 1969 година, вече се намират тленните останки на бащата на кралицата – крал Джордж Шести, нейната майка и нейната сестра Маргарет.

Когато принц Филип почина преди 17 месеца, ковчегът му също бе положен в кралската крипта на „Сейнт Джордж“ в очакване да бъде преместен в параклиса, когато почине Елизабет II.

По-рано Обединеното кралство и целият свят станаха свидетели на безпрецедентно събиране на толкова много световни лидери на едно място за кратко време, според мнозина експерти по въпроси на монархията. Това стана на погребалната служба в Уестминстърското абатство, където присъстваха над 2000 държавни глави, премиери и монарси от цял свят, както и много други високопоставени гости.

Елизабет Втора почина на 8 септември в шотландското си имение Балморал на 96 години.