Край на лотарията за визи за Съединените щати

Край на лотарията за визи за Съединените щати

Съединените щати обявиха, че ще модифицират процеса на подбор за виза H-1B, като ще дадат приоритет на заплатата и уменията на кандидата, вместо на сегашните лотарийни процедури, съобщи bg-voice.com.

Окончателното правило, което ще бъде публикувано във федералния регистър на 8 януари, има за цел да защити икономическите интереси на американските работници и по-добре да гарантира, че най-квалифицираните чуждестранни работници се възползват от програмата за временна заетост.

Визата H-1B е неимигрантска виза, която позволява на американски компании да наемат чуждестранни работници в специални професии, които изискват теоретична или техническа експертиза.

Технологичните компании зависят от това да наемат десетки хиляди служители всяка година от страни като Индия и Китай.

Модифицирането на процеса на подбор на H-1B ще стимулира работодателите да предлагат по-високи заплати и/или да търсят по-висококвалифицирани служителите. Това, според американската служба за гражданство и имиграция, ще осигури на бизнеса сигурен път към осигуряването на качествена работна ръка.

Окончателните правила ще влязат в сила 60 дни след публикуването им във Федералния регистър.

Следващият сезон за подаване на визи H-1B трябва да започне на 1 април.

„Програмата за временна виза H-1B е била експлоатирана и с нея е злоупотребявано от работодатели, които се стремят главно да запълнят начални позиции и да намалят общите бизнес разходи“, заяви заместник-директорът на USCIS по политиката Джоузеф Едлоу. „Настоящият процес на произволен подбор на H-1B затруднява предприятията да планират наемането си, а това означава, че няма конкуренция за най-добрата международна работна сила. Този процес е довел до годишен приток на чуждестранна работна ръка с ниски заплати за сметка на американски работници“, каза той.

Новите правила ще засегнат само визите, които ще бъдат издадени в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.